Macron kritiserte Trump midtøstenpolitikk

Frankrikes president Emmanuel Macron gikk hardt ut mot president Donald Trumps midtøstenpolitikk i en tale i FNs hovedforsamling tirsdag. Foto: AP / NTB scanpix
Frankrikes president Emmanuel Macron gikk hardt ut mot president Donald Trumps midtøstenpolitikk i en tale i FNs hovedforsamling tirsdag. Foto: AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Frankrikes president Emmanuel Macron advarer president Donald Trump mot å tråkke på palestinerne til fordel for Israel, og mot å støte Iran ut i kulden.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Hva kan løse krisen mellom Israel og Palestina? Det kan verken gjøres gjennom ensidige initiativ eller ved å tråkke på det palestinske folks legitime rett til fred, sa Macron fra talerstolen i FNs hovedforsamling tirsdag.

– Det fins ikke noe troverdig alternativ til en tostatsløsning, la han til.

Trump talte også i FNs hovedforsamling tirsdag og forsvarte sin beslutning om å erklære Jerusalem som Israels hovedstad og flytte USAs ambassade til byen.

Israel okkuperte Øst-Jerusalem i 1967, og FN har i alle år siden krevd tilbaketrekning.

– Styrket håpet

Trump hevder anerkjennelsen av Jerusalem som israelsk hovedstad har styrket håpet om en fredsløsning mellom Israel og palestinerne.

Dette har han fått liten internasjonal støtte for, og palestinerne har gjort det klart at de ikke lenger ser på USA som en nøytral og troverdig samtalepartner og fredsmekler.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi nekter å bli holdt som gisler av gamle dogmer og såkalte eksperter som har tatt feil gang på gang, sa Trump tirsdag.

Kritiserte Iran-politikk

Macron tok også til motmæle mot Trumps politikk overfor Iran, som den amerikanske presidenten hevder sprer kaos og død og krever full isolasjon av.

– Hva kan bringe en virkelig løsning på situasjonen i Iran og hva er det som alt har stabilisert denne? Den sterkestes rett? Press fra bare én side? Nei, sa Macron.

Han understreket viktigheten av å slå ring om atomavtalen med Iran, som Trump til jubel fra Israel og Saudi-Arabia har trukket USA fra.

– Vi bør ikke nøre opp under spenningen i regionen, men gjennom dialog og multilateralisme arbeide for en mer omfattende agenda som tillater oss å ta opp alle de bekymringer som er knyttet til Irans politikk – atomvåpen, ballistiske raketter og landets rolle i regionen, sa Macron.

Aktuelt : Erna Solberg: Problematisk at USA har en annen virkelighetsoppfatning