Meny

Sørkoreanske journalister får reise til Nord-Korea likevel

En gruppe utenlandske journalister er nå på plass i Nord-Korea for å dekke ødeleggelsen av landets anlegg for atomprøvesprengninger i Punggye-ri, sett på dette satellittbildet fra mars i år. Foto: Airbus Defense and Space / 38 North / AP NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Nord-Korea snur og gir grønt lys til de åtte sørkoreanske journalistene som ble nektet innreise til landet i forbindelse med nedleggelsen av et atomtestanlegg.

En liten gruppe utenlandske journalister ankom Nord-Korea tirsdag. De sørkoreanske journalistene var også invitert, men hadde ikke fått bekreftelse fra Pyongyang før avreise. Onsdag fikk de likevel grønt lys av gjenforeningsdepartementet.

– Myndighetene vil sette i gang nødvendige tiltak for journalistene, som å godkjenne innreise til Nord-Korea og tilby transport, het det fra departementet.

De andre journalistene som får anledning til å overvære ødeleggelsen av testanlegget i Punggye-ri, kommer fra USA, Russland, Kina og Storbritannia. Dette er ventet å skje en gang mellom onsdag og fredag, avhengig av været. Selve anlegget ligger såpass øde at det vil ta 20 timer med tog og buss fra Pyongyang for å komme dit.

Kinesiske geologer hevdet tidligere i år at testanlegget alt er delvis ødelagt, noe som skjedde etter en atomprøvesprengning i september i fjor.

Satellittbilder av anlegget viser ifølge vestlige eksperter at arbeidet med å avvikle anlegget begynte i midten av mai.

Nord-Korea har gjennomført seks atomprøvesprengninger i Punggye-ri. Den siste var så kraftig at den utløste et jordskjelv med en styrke på 6,3.

(©NTB)

Populært