Meny

SV krever tiltak for psykisk syke i fengsel

Stortingsrepresentant og medlem av justiskomiteen Petter Eide (SV) er opprørt over norske fengslers behandling av psykisk syke og ber nå regjeringen ta grep for å bedre behandlingstilbudene. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Forrige uke kom FN med hard kritikk av norske fengslers bruk av isolasjon, særlig når det kommer til psykisk syke fanger. Nå ber SV regjeringen om å ta grep.

– En svært høy andel av fangene har psykiske problemer og får ikke riktig helsehjelp, heter det i FN-rapporten.

Stortingsrepresentant i SV, Petter Eide, har sammen med to andre SV-representanter levert et forslag til Stortinget for konkrete tiltak som tar sikte på å løse situasjonen.

Forslaget går blant annet ut på at regjeringen bør styrke kapasiteten til å håndtere alvorlig psykisk syke straffedømte i psykiatrien, samt styrke behandlingstilbudet i fengslene.

– Dette er kanskje den gruppen i Norge som blir behandlet dårligst. Vi ser at de stadig blir sykere og sykere og nå må noe snart skje. Det er snakk om en svært liten gruppe mennesker, kanskje 15 til 20 personer. Det er derfor ikke spesielt dyrt, sier Eide til NTB.

SV-politikeren sier han tror forslaget ligger godt an til å få flertall i Stortinget.

– Samtalene med Arbeiderpartiet og Senterpartiet har vært veldig positive, og nå står det litt på KrF, men vi regner med at dette kan få gjennomslag, sier han.

Stortingsrepresentanten mener det er på tide å få avklart forholdet mellom psykiatrien og kriminalomsorgen.

– Når de er syke skal de ikke sitte i fengsel, men selvfølgelig få behandling, sier Eide.

(©NTB)

Populært