Skal utkonkurrera kjøtindustrien innan få år

Fleire selskap ønskjer å utkonkurrera industrielt produsert kjøt med produkt utan kjøt frå dyr. Fotomontasje.
Fleire selskap ønskjer å utkonkurrera industrielt produsert kjøt med produkt utan kjøt frå dyr. Fotomontasje.

Det vil vera svært vanskeleg å effektivt bekjempa klimaendringar så lenge kjøtkonsumet held fram med å veksa, seier forskarar. Det vil to nye næringar gjera noko med.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Klimaforskarar har lenge utpeika kjøtforbruket vårt som ein klimaversting. Du må gjerne eta både kortreist og økologisk, men så lenge det er kjøt på tallerkenen går utsleppa til vêrs. For ein typisk norsk søndagsmiddag utgjer kjøtet 95 prosent av utsleppa, ifølgje eit notat frå Framtiden i Våre Hender.

Forskarar ved Oxford har funne at utslepp knytta til matproduksjon vil spisa opp omlag 50 prosent av karbonbudsjettet i verda om eit par tiår. Desse utsleppa kan ein redusera med 63 prosent ved ei utbreidd omlegging til vegetarianisme, og 70 prosent ved omlegging til veganisme. Sunt ville det òg vera, konkluderte forskarane.

Milliardinvesteringar i ryggen

Det er motivasjonen bak to nye næringar, med investorar som Bill Gates og Richard Branson, kjøtgigantane Tyson Foods, PHW og Cargill, samt den kinesiske regjeringa i ryggen. Dei vil utkonkurrera industrielt produsert kjøt med produkt som er sunnare, billegare og grønare.

I front for den eine næringa står Beyond Meat og Impossible Foods. Dei produserer burgarar, pølser, kylling og kjøtdeig. Utan kjøt.

Med hjelp frå leiande kjemikarar og teksturekspertar har dei analysert det komplekse samspelet av aromaar og protein som utgjer ein storfeburgar. For å laga ein plantebasert burgar som ikkje skil seg frå originalen, må ein identifisera og gjenskapa så mange av desse aromaane som mogleg. Etter nokre års eksperimentering med tusenvis av ulike planteprotein, hevdar dei nå å ha funne riktig smak, lukt og konsistens.

Beyond Meat sine produkt har alt nådd daglegvarebutikkhyllene i USA. Impossible Foods kunne 21. mars melda at deira blødande «Impossible Burger» nå blir servert ved 1000 amerikanske restaurantar. Alt frå kjendiskokken David Chang’s restaurant Momofuku Nishi til TGI Fridays har omfamna den nå verdskjende burgaren. Men den er førebels ikkje å finna i butikkhyllene.

Impossible Foods-gründer Pat Brown skreiv i januar i år at «kjøtelskande» testpersonar nå i omlag halvparten av blindtestar føretrekk deira Impossible Burger framfor ekte kjøt. Nå er målet å slå storfeburgaren med god margin.

Vil utkonkurrera kjøt med… meir kjøt

Selskap som Memphis Meats, SuperMeat og Hampton Creek har eit litt anna syn på vegen vidare.

– Eg kan ikkje med min beste velvilje førestille meg at folka eg vaks opp med i Alabama vil konsumera ein plantebasert hamburger. Det er eit spørsmål om identitet, sa Hampton Creek-gründer Josh Tetrick nyleg til avisa die Zeit.

I staden satsar dei på kjøt produsert i laboratorium. In Vitro-kjøt, laboratoriekjøt, reint kjøt, alternativt kjøt, kall det kva du vil. Motivasjonen er den same – å sikra matforsyninga til ein veksande befolkning utan at dyr, klima- og miljø blir skadelidande.

SuperMeat refererer til forsking frå Universiteta i Oxford og Amsterdam som hevdar at ein kan redusera vassforbruk med 96 prosent, klimagassutslepp med 98 prosent og arealbruk med 99 prosent med den nye produksjonsmetoden.

I 2013 viste professor Mark Post ved Universitetet i Maastricht at det gjekk an: Han framstilte verdas første slaktefri burgar. Burgaren var tørr og smaklaus, men «me viste at det var mogleg», uttalte Post den gong. Burgaren kosta 250 000 dollar å produsera, og var finansiert av Google-gründer Sergey Brin. To år seinare var prisen på ein tilsvarande burgar rundt 11 dollar.

Post gjekk fram ved å ekstrahera stamceller frå to kyr. Med desse cellene dyrka han fram 20 000 muskelfibrar i individuelle cellekulturar med ingrediensar som antibiotika og eit serum ekstrahert frå kufoster. Etter nokre veker var det mogleg å kombinera dei ulike fibrane til ein burgar.

I dag dreier mykje av forskinga seg om å eliminera behovet for dei sistnemnde ingrediensane. Det er ikkje mykje vits i å ta dyra ut av likninga om ein uansett må ta dei inn igjen seinare, lyder argumentasjonen.

Karen L. Syse, førsteamanuensis ved Senter for utvikling og miljø på UiO. Ho har forska på kulturelle årsaker til kjøtkonsum. Foto: UiO
Karen L. Syse, førsteamanuensis ved Senter for utvikling og miljø på UiO. Ho har forska på kulturelle årsaker til kjøtkonsum. Foto: UiO

Bacon-sengetøy og hipsterkultur

Me har snakka med Karen L. Syse, førsteamanuensis ved Senter for utvikling og miljø på UiO. Ho har forska på kulturelle årsaker til kjøtkonsum, og har blant anna skrive om kvifor forsøket med kjøtfri måndag i Forsvaret mislukkast.

Viktige årsaker til det var soldatane sitt ønske om protein i form av kjøt – det trengte ein for å bygga musklar og bli uthaldande – og ein utbreidd macho-kultur i Forsvaret, skreiv ho og forskarkollega Charlotte Kildal den gong.

LES OGSÅ: Forsvaret innfører kjøtfri måndag

Kan det stå i vegen for dei plantebaserte kjøtalternativa til Beyond Meat og Impossible Foods?

– Det er jo ikkje utan grunn at ein kan kjøpa sokkar og sengetøy med bacon-trykk. Kjøt er tett knytt opp til kultur, og kjøtinntak heng saman med maskulinitet, seier Syse, og viser til at menn konsumerer vesentleg meir kjøt enn kvinner.

Ho legg til eit eksempel.

– Ta hipsterkulturen: Den handlar om å sjå mest mogleg maskulin og skjeggete ut, medan ein typisk bryggar øl og lagar spekeskinke. Med færre maskuline strengar å spela på i det moderne arbeidslivet vil ein kanskje tilbake til opphavet, spekulerer ho.

Dei hipsterproduserte spekeskinkene er også døme på ein annan trend: At folk i aukande grad er på jakt etter det økologiske, det ekte, det lokale. Passar laboratoriekjøt inn?

– Me ser at jo meir industrialisert kjøtindustrien blir, desto større blir behovet for det autentiske. I det ligg implisitt at ein vil reetablera samanhengen mellom kjøt og dyr, seier Lykke.

Om laboratoriekjøt er med på styrka den samanhengen er heller usikkert. Men det treng ein kanskje ikkje, når død ikkje lenger er blant ingrediensane. For kva er det som skil kjøt frå grønnsak når kjøtet ikkje lenger er del av eit medvite dyr?

Uansett: Ei undersøking utført av Pew Research Center i 2014 viste at 80 prosent av amerikanarar ikkje var villige til å eta kjøt produsert i laboratorium. Men haldningane er i rask endring. Ei separat undersøking i 2016 slo fast at talet på uvillige nå hadde falle til 20 prosent – med 1/3 villige til å eta det nye kjøtproduktet regelmessig, medan 2/3 var villige til å testa det ut.

LES OGSÅ: Nordmenn et mindre kjøt

Store utfordringar, større ambisjonar

Sjølv om ein har bevist at det er teknologisk mogleg, skortar det ikkje på utfordringar framover. Det er til dømes svært energikrevande å gjera om cellekulturane frå storfe til muskelliknande strukturar.

Men Hampton Creek, med det nye namnet «Just», satsar likevel på å rulla ut sine første produkt i løpet av 2018. Innan fem år skal prisen vera lågare enn for tradisjonelle kjøtprodukt, håpar gründer Josh Tetrick. Men ambisjonane stoppar ikkje der.

– Målet er å laga dette så openbart overlegent at det ikkje finst ein einaste grunn til å velga den konvensjonelle varianten. I 2030 skal me vera verdas største kjøtprodusent, sa Tetrick til The Guardian i januar, under ein test av verdas første laboratorieproduserte gåselever.

Konkurrenten Memphis Meats er litt meir avventande. Dei ser føre seg kommersielt sal av sine produkt, som inkluderer storfe, kylling og and, først i 2021/2022. Det sa selskapet til Fox Business i fjor.

LES OGSÅ: Vil ete grønt – men smak er viktigast

Reint kjøt versus konvensjonelt kjøt

At kjøtindustrien ser på utviklinga som eit trugsmål er alt blitt tydeleg. Truleg i frykt for å mista marknadsandel har tre gigantar i kjøtindustrien – Tyson Foods, Cargill og PWC – investert store pengar i fleire av dei ovannemnde selskapa.

I februar kom oppfølgaren: Då blei det klart at «The U.S. Cattleman Association» har levert ein søknad til styresmaktene om å avgrensa bruken av ordet «beef» – storfekjøt – til «kyr som er fødd, oppvaksne og slakta på tradisjonelt vis». Kjøt kultivert i laboratorium vil altså, om organisasjonen får gjennomslag, ikkje kunne heitta nettopp det. Sjølv om det biologisk sett er kjøt.

Førebels er det altså tre ting som står i vegen: Teknologien er ikkje heilt i mål, produkta må bli konkurransedyktige på pris, og ein må overtyda ålmenta. Greiar ein likevel å løysa desse problema, kan Richard Branson få rett i sin spådom: Om 30 år kjem me ikkje lenger til å måtte slakta dyr for mat.

LES OGSÅ: Vegen til vegetar

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
06:56 Forsvarets nye IT-planer skaper frykt: Sykehus kan bli krigsmål06:43 Norge kan få hjemmebanefordel i OL-kvalifiseringen06:31 Én mann skutt og drept i Uppsala i Sverige05:55 Tannleger i Bergen flytter fram barn i reguleringskø05:50 Dette skjer i dag05:34 New Zealand mintes ofre etter vulkanutbrudd05:30 Dette skjedde i natt05:00 Nordpolen flytter på seg i rekordfart04:53 To pågrepet etter knivstikking i Oslo sentrum04:44 Lams møte med Xi utløste voldelige protester i Hongkong04:34 Tyv brøt seg inn hos gullsmed i Porsgrunn04:13 Bortetap for Wild i Chicago04:07 Flere vil vrake Sanner som nestleder i Høyre03:57 USA oppfordrer Nord-Korea til nye samtaler03:14 Interpol slettet etterlysning av bedragerietterlyst02:58 Australske leger mener skogbrannrøyk utgjør helsekrise02:08 Politiet fikk nei til å innføre varslingsplikt for barnevernet01:42 Brasils Bolsonaro langer ut mot klimakonferanse01:12 Mann påført alvorlige brannskader i Skien00:31 Boeing vurderer kutt eller stopp i produksjonen av 737 MAX23:46 Burrow vant Heisman-trofeet med rekordmargin23:30 Benzema-mål etter Courtois-nikk berget tabelltoppen for Real Madrid23:19 Ett av tre Babcock-fly med værrestriksjoner settes inn i tjeneste mandag23:18 Stefan Strandberg klar for italiensk Serie B23:12 Martin Ødegaard slår tilbake mot kritikk og avviser boikott23:05 Ronaldo-dobbel sendte Juventus i rygg på Inter22:45 Drammen: Etterlyser «Postmann Pat-bil» etter påkjørsel22:16 15-åring dømt for å ha filmet og delt sexvideo21:38 USA har utvist kinesiske diplomater21:33 Dette hendte i verden i 201921:20 Martin Ødegaard slår tilbake mot VG: – Dere publiserer stjålne, private dokumenter20:56 Erdogan truer med å stenge sentral flybase20:13 TV 2-måling: Nesten to av tre nordmenn vil hindre trygdeeksport20:06 De Bruyne storspilte da Manchester City utklasset Arsenal20:02 Ny smell for «slagsekken» Gladbach, serieledelsen glapp19:51 Lindvik på pallen da Markeng ble skadd19:25 Johnson til angrep på BBC – truer med å avkriminalisere lisenssnylting19:07 Midtsjø-assist da AZ Alkmaar slo Ajax i toppkampen18:49 Vlhová vant da Shiffrin tok seg fri18:15 18-åring berget poeng for Solskjær og Manchester United mot Everton17:48 Oppryddingsarbeidet på E18 i rute – Vegvesenet avviser at sikkerhet ble nedprioritert17:40 Vertonghen løftet Tottenham forbi Manchester United17:34 Amalie Eikeland scoret sitt første superligamål for Reading16:44 Simen Hegstad Krüger til topps i Davos16:32 Premieretur for Go-Ahead og regjeringens jernbanereform – Dale lover bedre togtilbud16:08 Vy innstiller 104 avganger på Østfoldbanen16:07 Simen Hegstad Krüger vant 15 kilometer fri teknikk i Davos16:03 Thingnes Bø sikret norsk stafettseier etter vanvittig opphenting15:32 Solberg skuffet etter klimamøtet15:18 Søskenpar funnet forlatt i Aarhus15:13 Dansk minister: Dypt utilfredsstillende avtale15:05 Kinesisk statskanal fjernet Arsenals kamp mot City fra sendeskjemaet etter Özil-kritikk14:54 Birkeland med nok en seier i IBU-cupen14:38 Bryne mintes den drepte Sigbjørn Sveli14:33 Norske veteraner inn for å rydde opp etter australske skogbranner14:22 Nederland tok sitt første VM-gull i finaledrama mot Spania14:22 Tiger Woods gråt av glede etter USAs seier i Presidents Cup14:22 Guterres: Jeg er skuffet14:12 Elvestuen lettet over resultatet i Madrid14:10 Ingen jubel etter FNs klimakonferanse13:34 Russisk mareritt for Solberg: Nesten alle skudd gikk inn13:32 Kristoffersen kjørte seg opp 23 plasser med kanonomgang i Val d'Isere13:00 Tiril Eckhoff med 20 treff og suveren seier i Hochfilzen12:30 Hotelleier Petter Stordalen får skattesmell på 161 millioner12:29 Tiril Eckhoff vant jaktstarten i Hochfilzen med feilfri skyting12:16 Gjetere drept i Nigeria12:14 Johaug ustoppelig i Davos – tok sin fjerde strake seier12:09 Total norsk langrennsdominans i Vuokatti11:57 Barn omkom i kraftig jordskjelv på Filippinene11:57 Kvinne omkom i utforkjøring i Troms11:54 VM-tanken tom for Norge, Russland best i bronsekampen med 33-2811:36 Therese Johaug var overlegen da hun vant 10 km fri teknikk søndag11:30 – Trump har fjernet hykleriet rundt frihandel. Alle har jo jukset10:58 VM-tanken tom for Norge, Russland best i bronsekampen med 33-2810:57 Hodeidas innbyggere lever fortsatt i frykt10:53 Corbyn beklager valgnederlaget10:37 Ingen skadd i stort steinras i Kvinesdal10:36 Opptur for Pedersen og Lorentzen i Japan10:30 Hit reiser nordmenn i jula10:12 Minst 14 omkom i bussulykke i Nepal09:23 Avis: – Blir vanskelig for Zidane å ikke hente hjem Ødegaard etter denne sesongen09:21 Solid hjemmeseier for Zuccarello og Minnesota Wild09:16 Jul i Bredtveit fengsel: – Det jeg ønsker meg mest er å være med barna mine09:14 Mor dømt som hallik for sin egen datter i Bergen09:00 Bygger Nordens største solpark ved Legoland08:47 Nesten fire av ti nordmenn sier de kaster for mye mat i jula08:36 Politiet: Vær snille med hverandre08:28 Fem drept i indisk uro08:13 Danmark på den grønne, glitrende juletre-toppen07:33 Medier: Demokraten Jeff Van Drew vil skifte parti07:05 Go-Ahead klar for oppstart – lover å gjøre alt de kan for å få folk hjem til jul06:45 Dødstallet etter vulkanutbruddet på New Zealand stiger06:26 Ny australsk by rammes av skogbranner06:03 Kina dropper toll på amerikanske varer05:50 Dette skjedde i natt05:30 Dette skjedde i natt05:04 – Jeg ville se fugleunger. Jeg føler meg forrådt04:46 50 døde funnet i hus i Mexico04:42 Bolivia vil utstede arrestordre på Morales04:08 Voldsomme demonstrasjoner i Beirut
Siste nytt
06:56NorgeForsvarets nye IT-planer skaper frykt: Sykehus kan bli krigsmål06:43SportNorge kan få hjemmebanefordel i OL-kvalifiseringen06:31VerdenÉn mann skutt og drept i Uppsala i Sverige05:55NorgeTannleger i Bergen flytter fram barn i reguleringskø05:50NorgeDette skjer i dag05:34VerdenNew Zealand mintes ofre etter vulkanutbrudd05:30NorgeDette skjedde i natt05:00VerdenNordpolen flytter på seg i rekordfart04:53NorgeTo pågrepet etter knivstikking i Oslo sentrum04:44VerdenLams møte med Xi utløste voldelige protester i Hongkong04:34NorgeTyv brøt seg inn hos gullsmed i Porsgrunn04:13SportBortetap for Wild i Chicago04:07NorgeFlere vil vrake Sanner som nestleder i Høyre03:57VerdenUSA oppfordrer Nord-Korea til nye samtaler03:14NorgeInterpol slettet etterlysning av bedragerietterlyst02:58VerdenAustralske leger mener skogbrannrøyk utgjør helsekrise02:08NorgePolitiet fikk nei til å innføre varslingsplikt for barnevernet01:42VerdenBrasils Bolsonaro langer ut mot klimakonferanse01:12NorgeMann påført alvorlige brannskader i Skien00:31VerdenBoeing vurderer kutt eller stopp i produksjonen av 737 MAX23:46SportBurrow vant Heisman-trofeet med rekordmargin23:30SportBenzema-mål etter Courtois-nikk berget tabelltoppen for Real Madrid23:19NorgeEtt av tre Babcock-fly med værrestriksjoner settes inn i tjeneste mandag23:18SportStefan Strandberg klar for italiensk Serie B23:12SportMartin Ødegaard slår tilbake mot kritikk og avviser boikott23:05SportRonaldo-dobbel sendte Juventus i rygg på Inter22:45NorgeDrammen: Etterlyser «Postmann Pat-bil» etter påkjørsel22:16Norge15-åring dømt for å ha filmet og delt sexvideo21:38VerdenUSA har utvist kinesiske diplomater21:33VerdenDette hendte i verden i 201921:20SportMartin Ødegaard slår tilbake mot VG: – Dere publiserer stjålne, private dokumenter20:56VerdenErdogan truer med å stenge sentral flybase20:13NorgeTV 2-måling: Nesten to av tre nordmenn vil hindre trygdeeksport20:06SportDe Bruyne storspilte da Manchester City utklasset Arsenal20:02SportNy smell for «slagsekken» Gladbach, serieledelsen glapp19:51SportLindvik på pallen da Markeng ble skadd19:25VerdenJohnson til angrep på BBC – truer med å avkriminalisere lisenssnylting19:07SportMidtsjø-assist da AZ Alkmaar slo Ajax i toppkampen18:49SportVlhová vant da Shiffrin tok seg fri18:15Sport18-åring berget poeng for Solskjær og Manchester United mot Everton17:48NorgeOppryddingsarbeidet på E18 i rute – Vegvesenet avviser at sikkerhet ble nedprioritert17:40SportVertonghen løftet Tottenham forbi Manchester United17:34SportAmalie Eikeland scoret sitt første superligamål for Reading16:44SportSimen Hegstad Krüger til topps i Davos16:32ReisePremieretur for Go-Ahead og regjeringens jernbanereform – Dale lover bedre togtilbud16:08ReiseVy innstiller 104 avganger på Østfoldbanen16:07SportSimen Hegstad Krüger vant 15 kilometer fri teknikk i Davos16:03SportThingnes Bø sikret norsk stafettseier etter vanvittig opphenting15:32VerdenSolberg skuffet etter klimamøtet15:18VerdenSøskenpar funnet forlatt i Aarhus15:13VerdenDansk minister: Dypt utilfredsstillende avtale15:05SportKinesisk statskanal fjernet Arsenals kamp mot City fra sendeskjemaet etter Özil-kritikk14:54SportBirkeland med nok en seier i IBU-cupen14:38NorgeBryne mintes den drepte Sigbjørn Sveli14:33VerdenNorske veteraner inn for å rydde opp etter australske skogbranner14:22SportNederland tok sitt første VM-gull i finaledrama mot Spania14:22SportTiger Woods gråt av glede etter USAs seier i Presidents Cup14:22VerdenGuterres: Jeg er skuffet14:12VerdenElvestuen lettet over resultatet i Madrid14:10VerdenIngen jubel etter FNs klimakonferanse13:34SportRussisk mareritt for Solberg: Nesten alle skudd gikk inn13:32SportKristoffersen kjørte seg opp 23 plasser med kanonomgang i Val d'Isere13:00SportTiril Eckhoff med 20 treff og suveren seier i Hochfilzen12:30PengerHotelleier Petter Stordalen får skattesmell på 161 millioner12:29SportTiril Eckhoff vant jaktstarten i Hochfilzen med feilfri skyting12:16VerdenGjetere drept i Nigeria12:14SportJohaug ustoppelig i Davos – tok sin fjerde strake seier12:09SportTotal norsk langrennsdominans i Vuokatti11:57VerdenBarn omkom i kraftig jordskjelv på Filippinene11:57NorgeKvinne omkom i utforkjøring i Troms11:54SportVM-tanken tom for Norge, Russland best i bronsekampen med 33-2811:36SportTherese Johaug var overlegen da hun vant 10 km fri teknikk søndag11:30Penger– Trump har fjernet hykleriet rundt frihandel. Alle har jo jukset10:58SportVM-tanken tom for Norge, Russland best i bronsekampen med 33-2810:57VerdenHodeidas innbyggere lever fortsatt i frykt10:53VerdenCorbyn beklager valgnederlaget10:37NorgeIngen skadd i stort steinras i Kvinesdal10:36SportOpptur for Pedersen og Lorentzen i Japan10:30NorgeHit reiser nordmenn i jula10:12VerdenMinst 14 omkom i bussulykke i Nepal09:23SportAvis: – Blir vanskelig for Zidane å ikke hente hjem Ødegaard etter denne sesongen09:21SportSolid hjemmeseier for Zuccarello og Minnesota Wild09:16Helse og livsstilJul i Bredtveit fengsel: – Det jeg ønsker meg mest er å være med barna mine09:14NorgeMor dømt som hallik for sin egen datter i Bergen09:00VerdenBygger Nordens største solpark ved Legoland08:47Helse og livsstilNesten fire av ti nordmenn sier de kaster for mye mat i jula08:36NorgePolitiet: Vær snille med hverandre08:28VerdenFem drept i indisk uro08:13VerdenDanmark på den grønne, glitrende juletre-toppen07:33VerdenMedier: Demokraten Jeff Van Drew vil skifte parti07:05NorgeGo-Ahead klar for oppstart – lover å gjøre alt de kan for å få folk hjem til jul06:45VerdenDødstallet etter vulkanutbruddet på New Zealand stiger06:26VerdenNy australsk by rammes av skogbranner06:03VerdenKina dropper toll på amerikanske varer05:50NorgeDette skjedde i natt05:30NorgeDette skjedde i natt05:04Verden– Jeg ville se fugleunger. Jeg føler meg forrådt04:46Verden50 døde funnet i hus i Mexico04:42VerdenBolivia vil utstede arrestordre på Morales04:08VerdenVoldsomme demonstrasjoner i Beirut
Populært