Eksterne granskere mistenker korrupsjon i Europarådet

Europarådets generalsekretær Thorbjørn Jagland kritiseres for ikke å ha tatt opp påstander om korrupsjon i Europarådets parlamentarikerforsamling (PACE). Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix
Europarådets generalsekretær Thorbjørn Jagland kritiseres for ikke å ha tatt opp påstander om korrupsjon i Europarådets parlamentarikerforsamling (PACE). Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er sterk mistanke om at flere medlemmer av Europarådets parlamentarikerforsamling (PACE) har vært innblandet i korrupsjon, ifølge en granskingsrapport.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Den eksterne granskingen har etablert «en sterk mistanke om at visse nåværende og tidligere medlemmer av PACE har vært involvert i aktivitet med korrupt natur» i Aserbajdsjans favør, ifølge rapporten som ble publisert på Europarådets nettsider søndag kveld.

Flere tidligere og nåværende medlemmer mistenkes å ha blitt «kjøpt» ved å ta imot bestikkelser i form av kaviar, tepper og opphold på luksushoteller i Aserbajdsjans hovedstad Baku, heter det.

I motytelse anklages de for å ha stemt imot en svært kritisk rapport fra januar 2013 om situasjonen for politiske fanger i den tidligere sovjetrepublikken.

Dommere

– Granskingsorganet fant ut at gjennom sine aktiviteter med hensyn til Aserbajdsjan, har flere nåværende og tidligere medlemmer av PACE handlet i strid med PACEs etiske standarder, heter det i søndagens 200 sider lange rapport, som er skrevet av tre pensjonerte dommere fra Frankrike, Storbritannia og USA.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Parlamentarikerne som er involvert, oppfordres til å suspendere sine aktiviteter mens en PACE-komité gransker deres situasjon sak for sak, sier PACE-president Michele Nicoletti til pressen søndag.

Vårsesjon

Parlamentarikerforsamlingen består av 324 medlemmer fra 47 land i Europarådet, som er satt til å bevare menneskerettigheter, demokrati og rettssikkerhet i medlemslandene.

Rapporten publiseres kvelden før PACE starter sin fem dager lange vårsesjon.

I helgen skrev Aftenposten at lederen for den konservative partigruppen i PACE har bedt Europarådets generalsekretær Thorbjørn Jagland om å vurdere sin stilling i kjølvannet av korrupsjonsskandalen.

Jaglands pressetalsmann har avvist beskyldningene om at generalsekretæren ikke har tatt opp påstandene om korrupsjon i PACE.