Meny

Kina slår tilbake etter ny trussel fra Trump

Kinesere kan komme til å drikke mindre amerikansk whisky med en toll på 25 prosent. Disse står på et supermarked i Beijing. Foto: Andy Wong / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Kina varsler at landet er villig til å betale hvilken som helst pris i handelskrigen med USA etter at Donald Trump truet med toll på enda flere kinesiske varer.

Den amerikanske presidenten sa torsdag at han har instruert sine rådgivere til å vurdere ytterligere toll på kinesiske varer for 100 milliarder dollar, tilsvarende 785 milliarder kroner.

Han sa også at instruksen er gitt «i lys av Kinas urettferdige hevn». Trump har også uttalt at han har satt sin landbruksminister i gang med å vurdere hvordan lage en plan som skal beskytte amerikanske bønder og landbruk.

Slår tilbake

Kina slo fredag tilbake.

– Hvis USA lar være å bry seg om motstanden fra Kina og verdenssamfunnet og insisterer på alenegang og handelsproteksjonisme, vil Kina svare, koste hva det koste vil, heter det i en uttalelse på handelsdepartementets hjemmeside.

– Vi ønsker ingen krig, men vi er ikke redde for å utkjempe en, heter det videre.

Statskontrollerte kinesiske medier kaller samtidig Trumps uttalelse for «latterlig», ifølge Reuters.

Stort handelsunderskudd

USA har et stort handelsunderskudd med Kina. Det vil si at USA kjøper langt flere varer fra Kina enn omvendt. Trump har i lang tid beskyldt Kina for å dumpe priser på kinesiske varer og stjele amerikanske virksomheters forretningshemmeligheter.

Analytikere hadde håpet at den begynnende handelskrigen til slutt ville løses med forhandlinger, men nå øker frykten for at de to landene er inne i det mange mener er en ødeleggende spiral som vil få negative konsekvenser for hele verdensøkonomien.

Ifølge nyhetsbyrået AP ligger det an til å bli det største handelsoppgjøret siden andre verdenskrig.

De nye utspillene førte fredag til nedgang på asiatiske børser, og i Tokyo hadde Nikkei-indeksen falt med 0,4 prosent ved stengetid. Det er også ventet en nedgang på Wall Street når de amerikanske børsene åpner fredag.

I Kina er børsene stengt fredag.

Med samme mynt

Det er bare få dager siden USA varslet 25 prosent toll på kinesiske varer verdt 50 milliarder dollar. Kina svarte da med samme mynt og varslet toll på amerikanske varer for omtrent samme sum. Det er uklart når tollen vil tre i kraft.

Før dette har USA innført 25 prosent toll på stål og 10 prosent på aluminium både fra Kina og en rekke andre land, blant annet Norge.

Kina svarte på dette med å innføre toll på amerikanske varer som Kina i fjor importerte for rundt 3 milliarder dollar.

I 2017 hadde Kina ifølge Reuters et overskudd på handelen med USA på 375 milliarder dollar. Trump har krevd at dette skal ned med 100 milliarder dollar, ifølge Reuters.

Presidenten har imidlertid flere ganger feilaktig uttalt at handelsunderskuddet med Kina er på over 500 milliarder dollar.

(©NTB)

Populært