Meny

Trump har signert ordre om å sende soldater til Mexicos grense

President Donald Trump setter inn soldater langs grensen mot Mexico. Men det er ikke første gang at amerikanske myndigheter går til dette steget. Bildet er fra 2006 da soldater fra nasjonalgarden ble utstasjonert til grensegjerdet lengst sørvest i California i USA. Foto: AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

President Donald Trump har underskrevet ordren om å utplassere soldater fra nasjonalgarden langs grensen mot Mexico, melder nyhetsbyrået AP.

I et notat til forsvarsdepartementet, innenriksdepartementet og justisdepartementet skriver Trump at «situasjonen på grensen har utviklet seg til en krise».

Videre ber Trump om at departementene innen 30 dager legger fram en rapport om hvilke tiltak som kan iverksettes.

– Lovløsheten på grensen er grunnleggende uforenelig med det amerikanske folks sikkerhet og deres suverenitet, skriver Trump og understreker at hans administrasjon ikke har noe annet valg enn å ta grep.

«Stort steg fram»

– Forsvarsdepartementet og departementet for innenlandsk sikkerhet har blitt beordret til å samarbeide med våre guvernører for å utstasjonere nasjonalgarden til vår sørvestlige grense og bistå med grensepatruljering, sa sikkerhetsdepartementets minister Kirstjen Nielsen i Det hvite hus onsdag ettermiddag.

Kunngjøringen kom dagen etter at Trump sa han skal sette inn soldater langs grensen, et tiltak han beskrev som «et stort steg» fram.

– Vi skal gjøre ting på militært vis. Inntil vi kan ha muren og tilstrekkelig sikkerhet på plass, må vi vokte grensen vår med soldater, sa Trump, som opplyste at han hadde diskutert saken med forsvarsminister Jim Mattis.

Blitt gjort før

– Vi har egentlig ikke gjort det før, og i hvert fall slett ikke mye, la Trump til.

Men som blant andre Fox News har påpekt, er det en sannhet med moderasjoner. Både Trumps forgjenger Barack Obama og Obamas forgjenger George W. Bush satte inn nasjonalgarden for å bistå med grensepatruljering.

Obama sendte 1.200 soldater til grensen i 2010 og Bush satte i sin tid inn 6.000 soldater i en periode. Også på delstatsnivå har soldater blitt satt inn. Tidligere Texas-guvernør Rick Perry, som i dag er energiminister, sendte 1.000 soldater til grensen i 2014.

Trump har ikke kunngjort hvor mange soldater han skal sette inn, og det er så langt ikke opplyst noe om når dette skal skje.

(©NTB)

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært