Egyptisk kuppmaker vant som ventet

Egypts tidligere hærsjef Abdel-Fattah al-Sissi, som grep maken i et militærkupp i 2012, er gjenvalgt som president med 97 prosent av stemmene. Her under et besøk i Frankrike i oktober i fjor. Foto: AP / NTB scanpix
Egypts tidligere hærsjef Abdel-Fattah al-Sissi, som grep maken i et militærkupp i 2012, er gjenvalgt som president med 97 prosent av stemmene. Her under et besøk i Frankrike i oktober i fjor. Foto: AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Egypts tidligere hærsjef Abdel Fatah al-Sisi vant som ventet valget, som opposisjonen kaller en farse. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Egypts nasjonale valgkommisjon offentliggjør valgresultatet mandag, men ifølge den regjeringstro storavisen Al-Ahram , der presidenten utnevner redaktøren, fikk Abdel Fatah al-Sisi rundt 97 prosent av stemmene.

Sisis valgseier kom ikke som noen overraskelse, ettersom de fleste utfordrere på forhånd var ryddet av veien.

– Å kalle dette et valg er trolig å ta for hardt i, konstaterte Timothy Kaldas ved Tahrir Institute for Middle East Policy tidligere i år.

Trakk seg

Motkandidatene ble tvunget til å trekke seg én etter én før valget, og til slutt var bare Mussa Mustafa Mussa igjen. Han meldte seg som kandidat i siste øyeblikk og hadde til alt overmål uttrykt støtte til Sisi.

Tidligere statsminister Ahmed Shafik trakk seg som kandidat fordi myndighetene truet med å gjenoppta gamle korrupsjonsanklager.

Menneskerettsadvokaten Khaled Ali trakk seg etter anklager om «usømmeligheter», og generalløytnant Sami Anan trakk seg etter å ha blitt truet med straffeforfølgelse for brudd på hærens reglement.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Mohammed Anwar Sadat, nevø av den egyptiske lederen som ble drept i et attentat i 1981, ga opp etter gjentatte mislykkede forsøk på å få leie lokaler og trykkeri.

Militærkupp

Sisi ledet militærkuppet der Egypts første demokratisk valgte president, Mohamed Mursi fra Det muslimske brorskapet, ble styrtet i 2012.

Kuppmakerne forbød brorskapet og kastet titusenvis av opposisjonelle i fengsel. Mange av dem ble dømt til døden, blant dem Mursi, som senere fikk omgjort dommen til 20 års fengsel.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

I 2014 ble Sisi valg til president i et valg opposisjonen boikottet, og året etter sikret den tidligere hærsjefens støttespillere seg flertall i nasjonalforsamlingen i et valg der Mursis parti ble nektet å stille.

God venn

Amnesty International og Human Rights Watch anklager det egyptiske regimet for omfattende brudd på menneskerettighetene, men i april i fjor ble Sisi likevel invitert til Det hvite hus av president Donald Trump.

– Du har en god venn og alliert i USA og i meg, sa Trump.

Fem måneder senere konkluderte Human Rights Watch med at det egyptiske politiets og sikkerhetstjenestens bruk av tortur er så omfattende, at den kan utgjøre forbrytelser mot menneskeheten.