Bålforbud flere steder på Vestlandet

Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er innført forbud mot å tenne bål i flere kommuner på Vestlandet på grunn av stor gress- og lyngbrannfare.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– OBS! Det innføres forbud mot brenning i Sør-Rogaland i dag, hvor det er fare for spredning, skrev brannsentralen sørvest på Twitter torsdag.

Ifølge Rogalands Avis gjelder bålforbudet i totalt 13 kommuner i Rogaland. Totalforbudet innebærer at man ikke kan gjøre opp ild i eller i nærheten av skog og mark i lavlandet i kommunene.

Forbudet gjelder ikke der det åpenbart ikke er fare for at ild kan spre seg, det vil si i høyden der det er snø og helt i sjøkanten, ifølge brannvesenet.

Onsdag ble det meldt om to branner i fylket som følge av det tørre været.

Torsdag ettermiddag meldte 110-sentralen i Møre og Romsdal at brannsjefen i Ålesund også har innført forbud mot all bruk av åpen ild i Ålesund, Giske og Haram kommuner.

Meteorologene har sendt ut obs-varsel om stor gress- og lyngbrannfare der det er barmark på Vestlandet inntil det kommer nedbør av betydning. Folk blir bedt om å være forsiktige med åpen ild.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Også i flere kommuner i Sogn og Fjordane er det innført bålforbud, skriver Firda. Blant annet gjelder det i Førde og Askvoll.

– Det er generelt stor brannfare i hele fylket. Dem største faren er jo spredning, fordi man mister kontrollen. Vi har sett eksempler på at bål har blitt forlatt med glør som ikke er slukket. Så har det kommet et vindpust, og mer skal det ikke til før det tar fyr, sier Frode Korneliussen ved Alarmsentralen til avisen.