NRK: Utvist russer er etterretningsoffiser

Norge utviser én diplomat ved den russiske ambassaden i Oslo som reaksjon på giftangrepet i Storbritannia, opplyste utenriksminister Ine Eriksen Søreide mandag. Ifølge NRK er diplomaten en etterretningsoffiser. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
Norge utviser én diplomat ved den russiske ambassaden i Oslo som reaksjon på giftangrepet i Storbritannia, opplyste utenriksminister Ine Eriksen Søreide mandag. Ifølge NRK er diplomaten en etterretningsoffiser. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Den russiske diplomaten som Utenriksdepartementet har utvist fra Norge, er etterretningsoffiser, melder NRK.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

UD kommenterer ikke dette, men etter det NRK kjenner til, jobber mellom en tredel og halvparten av russiske diplomater i Norge, egentlig for en av de tre russiske etterretningstjenestene. Det skal også være situasjonen i de fleste andre land.

– Diplomaten som nå er bedt om å forlate landet, har bedrevet virksomhet som er uforenlig med rollen som diplomat, sier kommunikasjonssjef Frode Overland Andersen i UD til kanalen.

Utvisningen i Norge skjer etter at USA og mange EU-land mandag varslet at de ville utvise russiske diplomater. Årsaken er giftangrepet i Salisbury i Storbritannia, som vestlige land mener Russland sto bak.

– Her står Norge sammen med Storbritannia, allierte, partnere og naboland, fastslo utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) mandag kveld.

Med utvisningen av én diplomat fra den russiske ambassaden i Oslo kom antall utvisninger på verdensbasis opp i langt over hundre.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Den russiske ambassaden i Oslo advarte mandag om at utvisningen vil få konsekvenser.

– Denne slags fiendtlige handlinger er ikke heldig for det gjensidige samarbeidet mellom landene, og den vil få konsekvenser, skrev ambassaden på sin Facebook -side.

Ambassaden kaller Norges beskyldninger mot Russland for absurde og avviser nok en gang å ha noe som helst å gjøre med forgiftningen av den russiske eksspionen Sergej Skripal og hans datter.