USA utviser 60 russiske diplomater 

USAs president Donald Trump. Foto: AP/NTB scanpix
USAs president Donald Trump. Foto: AP/NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Regjeringen i USA utviser 60 russiske diplomater og stenger det russiske konsulatet i Seattle som respons på giftangrepet i Salisbury i Storbritannia.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kilder i regjeringen til president Donald Trump betegner diplomatene som «spioner».

USA ønsker angivelig å sende et signal til det russiske lederskapet om at USA ikke godtar det «uakseptabelt høye antallet» russiske etterretningsagenter på amerikansk jord. De utviste russerne har fått en ukes frist på å forlate landet.

En kilde i den amerikanske regjeringen hevder dette er USAs mest omfattende utvisning av russiske eller sovjetiske tjenestemenn noensinne. Professor Peter Wallensteen ved Uppsala universitet i Sverige sier imidlertid at hundre sovjetiske diplomater ble sendt hjem fra USA i 1986, etter at en amerikansk journalist ble pågrepet i Moskva.

En lang rekke vestlige land opplyste mandag at de utviser russiske diplomater som reaksjon på nervegiftangrepet i Salisbury. 14 EU-land sender til sammen hjem over 30 diplomater. Angrepet, der den russiskutviklede giften Novitsjok ble brukt, rammet den russiske eks-spionen Sergej Skripal og hans datter den 4. mars.

Tilstanden til de to er fortsatt kritisk.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden