Stortingsflertall vil vedta kritikk mot Listhaug

Justisminister Sylvi Listhaug (Frp) og SV-leder Audun Lysbakken i vandrehallen i Stortinget. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
Justisminister Sylvi Listhaug (Frp) og SV-leder Audun Lysbakken i vandrehallen i Stortinget. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Stortingsflertallet kommer til å vedta kritikk mot justisminister Sylvi Listhaug (Frp) etter hennes mye omdiskutert utspill på Facebook.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Stortingsflertallet vil gå inn for et «daddelvedtak», sier SVs partileder Audun Lysbakken til NRK.

Lysbakken sier forslaget er et oppgjør med en oppførsel mot politiske motstandere som er langt over grensen for hva som er greit.

– Listhaug bruker en retorikk som er til forveksling lik det som de mest konspirasjonsteoretiske nettkrigerne på ytre høyre bruker. Det er ikke akseptabelt for en norsk statsråd, sier Lysbakken.

Sterk kritikk

Et daddelvedtak er den sterkeste formen for kritikk Stortinget kan rette mot en statsråd uten å erklære mistillit. Sist det skjedde, var da Anders Anundsen fikk sterk kritikk for snart tre år siden.

Vedtaket lyder: «Stortinget mener det er sterkt kritikkverdig at justis-, beredskaps- og innvandringsminister Sylvi Listhaug offentlig har fremsatt uriktige og krenkende påstander knyttet til bekjempelse av terror i Norge.»

– Det er nødvendig med en skarp reaksjon fra Stortinget. På den måten viser Stortinget at statsråd Listhaug har passert en grense som vi ikke aksepterer. Og det er en veldig tydelig advarsel til regjeringen, sier Lysbakken.

Seks opposisjonspartier

SV-lederen fremmer forslaget på vegne av de seks opposisjonspartiene – Ap, Sp, SV, KrF, MDG og Rødt.

Forslaget fremmes som et løst forslag i forbindelse med debatten i dag, og det vil derfor bli stemt over på slutten av dagen.

Fredag 10. mars delte Listhaug et bilde på Facebook av flere soldater med tildekkede ansikter, med teksten: «Ap mener terroristenes rettigheter er viktigere enn nasjonens sikkerhet. Lik og del».

Utspillet har høstet sterk kritikk, og statsminister Erna Solberg (H) har beklaget på vegne av regjeringen.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden