Ungdomspartiene vil ha mer til forebyggende helsetiltak

Ungdomspartiene har gått sammen om et opprop om økt satsing på forebyggende helsetiltak for å få ned kostnadene.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sammen med Norsk Friluftsliv kommer ungdomspartiene med sin oppfordring samme dag som regjeringen holder budsjettkonferanse og dermed begynner på arbeidet med neste års statsbudsjett, skriver Dagsavisen.

– Det er et paradoks at verdens rikeste og lykkeligste land også har verdens sykeste befolkning. Selv om det kan koste noe penger å få til mer fysisk aktivitet, vil det være billigere enn å måtte fikse på en rygg eller gjennomføre en fedmeoperasjon i voksen alder. Forebygging er billigere enn behandling, sier FpU-leder Bjørn-Kristian Svendsrud.

Unge Venstre-leder Sondre Hansmark sier det er viktig å se på tiltak som kan føre til en friskere befolkning som kan stå lenger i arbeid.

– Det kan skje på mange måter ved å vri litt ressurser fra reparasjon til forebygging. Et bedre lavterskeltilbud innen psykisk helse, kan være ett tiltak. Det bør også lønne seg å spise sunn mat som frukt og grønt i stedet for usunn mat som kjøtt.

Ifølge generalsekretær Lasse Heimdal i Norsk Friluftsliv, har Vista Analyse anslått at forebyggende innsats kan gi 80 milliarder kroner i samfunnsøkonomisk gevinst. I 2016 var de norske helseutgiftene på 325,6 milliarder.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden