Xi Jinping kan bli president på livstid

Se video: APs Kina-korrespondent oppsummerer saken.

Folkekongressen i Kina har vedtatt en grunnlovsendring som åpner for at Xi Jinping kan bli president på livstid. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sentralkomiteen i det kinesiske kommunistpartiet foreslo tidligere i år å fjerne begrensningen på antall perioder landets president og visepresident kan sitte.

Den kinesiske grunnloven har slått fast at de «ikke skal sitte i mer enn to sammenhengende perioder», men dette er nå endret.

De nesten 3.000 delegatene i Kinas lovgivende forsamling, Folkekongressen, stemte søndag over forslaget om å endre loven, og utfallet var gitt. Bare to av delegatene stemte imot, mens tre avsto fra å stemme.

Endringen innebærer i praksis at landets 64 år gamle president Xi Jinping kan bli sittende, også etter at den andre perioden hans utløper i 2023.

Xi Jinping

* Kinas president siden 14. mars 2013. Leder for kommunistpartiet siden 2012.

* Født 1. juni 1953 i Beijing. Hans far Xi Zhongxun var en av heltene fra revolusjonen der kommunistene grep makten i 1949.

* Under kulturrevolusjonen ble faren rensket ut, og unge Xi sendt ut på landsbygda for å lære vanlige kinesere å kjenne. Faren ble senere benådet, og Xi fikk høyere utdanning.

* Han innledet sin politiske karriere med lederverv i vekstområdene på den kinesiske østkysten, der blant annet Shanghai ligger.

* Xi ble medlem av kommunistpartiet i 1974. I 2002 fikk han plass i sentralkomiteen og ble fem år senere medlem av politbyråets stående komité. I 2008 ble han utnevnt til visepresident.

* Xis kone Peng Liyuan er en berømt kinesisk sangerinne og offiser i Kinas væpnede styrker, Folkets frigjøringshær. Paret har en datter som har studert ved Harvard-universitetet i USA.

* Som president har han gjennomført en omfattende kampanje mot korrupsjon i Kina. En rekke høyt rangerte tjenestemenn er blant dem som er dømt. Kritikere anklager ham for å bruke kampanjen til å fjerne politiske motstandere og potensielle rivaler.

* 24. oktober 2017 vedtok kommunistpartiets kongress å skrive Xis politiske tenkning inn i kommunistpartiets «grunnlov».

* 11. mars vedtok Folkekongressen en grunnlovslovendring som gjør at Kinas president og visepresident kan sitte ved makten på ubestemt tid, ikke i maksimalt to perioder som tidligere.

Folkets leder

– Vi har sett Xi Jinping konsolidere makten og at han har en helt annerledes stil enn forgjengeren, som sto for en mer konsensusbasert tilnærming. Xi har i langt større grad satt seg selv i spissen og definert seg som folkets leder, mener forsker Andreas Bøje Forsby ved Dansk Institut for Internationale Studier.

Xi utnytter tomrommet som USAs president Donald Trump nå skaper i verdenspolitikken, konstaterte han da lovforslaget ble fremmet i forrige måned.

Les mer: Trump: – Flott at Xi er president på livstid

(Artikkelen fortsetter under)

SE VIDEO: Donald Trump spøker om å bli president på livstid:

Styrker stabiliteten

Kina står for en helt annen modell enn det liberale vestlige demokratiet, men landet står også for stabilitet. Og den styrkes med dette grepet, mener Bøje Forsby.

Professor Jørgen Delman ved Københavns Universitet er enig og mener at XI nå vil gjøre seg til verdens mest betydningsfulle mann.

– Xi Jinping er avgjørende for hva som skjer i verden nå. Og med denne endringen blir han svært, svært sentral for det som skjer globalt de neste årene. Det er det ingen tvil om, konstaterte Delman nylig.

Aktuelt: Xi til Kinas hær: – Frykt ikke døden

Kinas kommunistparti kjemper mot korrupsjon |

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden