Labour kaller britisk flysalg til Saudi-Arabia skammelig

FORNØYDE: Theresa May og Saudi-Arabias kronsprins Mohammad bin Salman utenfor 10 Downing Street i London sist onsdag.
FORNØYDE: Theresa May og Saudi-Arabias kronsprins Mohammad bin Salman utenfor 10 Downing Street i London sist onsdag. Foto: Simon Dawson / Reuters

Storbritannias beslutning om å selge flere kampfly til Saudi-Arabia er skammelig, mener opposisjonen, som viser til landets krigføring i Jemen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kontrakten om salg av 48 kampfly av typen Eurofighter Typhoon ble undertegnet i forbindelse med at Saudi-Arabias kronprins Mohammad bin Salman denne uka besøkte London.

Saudi-Arabia gikk til krig mot Houthi-opprørerne i Jemen i mars 2015, og over 10.000 mennesker er siden drept og 50.000 såret i landet.

Over 3 millioner mennesker er drevet på flukt i Jemen, og 22 millioner mennesker trenger matvarehjelp utenfra. Menneskerettighetsorganisasjoner anklager Saudi-Arabia for krigsforbrytelser, og FN har slått fast at Jemen i dag er verdens største humanitære katastrofe.

Statsminister Theresa Mays beslutning om å selge kampfly til Saudi-Arabia, vekker derfor sterke reaksjoner hos opposisjonen.

Les også : Saudi-Arabia forsvarer krigføringen i Jemen |

Hvitvasking

Saudi-Arabias kronprins Mohammed bin Salman ble møtt med protester da han besøkte Storbritannia denne uka. Bakgrunnen var Saudi-Arabias krigføring i Jemen. Foto: Yui Mok / AP

– Dette hvitvasker Saudi-Arabias rykte og rolle i krigen, og det er skammelig, sier Labours skyggeminister for bistand, Kate Osamor, til The Guardian.

Den britiske regjeringen har innvilget lisenser for salg av våpen og militært utstyr til nærmere 50 milliarder kroner siden Saudi-Arabia i spissen for en regional koalisjon startet bombingen i nabolandet.

Regimet i Riyad har blant annet fått kjøpe britiske Tornado-fly, stridsvogner, pansrede kjøretøy, granater, missiler og bomber, ifølge Al Jazeera.

Les også : Minst 55 drept i nye kamper i Jemen

– Den alvorligste beskyldningen du kan rette mot meg, Moxnes

Lukker øynene

Labour-leder Jeremy Corbyn har gjentatte ganger kritisert våpensalget og anklaget tidligere i uka May for å lukke øynene for krigsforbrytelser.

– Tyskland har stanset våpensalget til Saudi-Arabia, mens Storbritannias våpensalg har økt kraftig og britiske militærrådgivere er med på å lede krigføringen, sa Corbyn i Underhuset.

– At regjeringen lukker øynene for det FN mener er beviser for krigsforbrytelser, kan ikke være riktig, sa han.

Amnesty International er også sterkt kritisk til britenes beslutning om å selge kampfly til Saudi-Arabia.

– Ved å selge flere kampfly til et land som leder en koalisjon som bomber bolighus, sykehus og skoler i Jemen, skvetter man bensin på det humanitære bålet, sier menneskerettighetsorganisasjonen.

Les også: Skip med nødhjelp nektes fortsatt å legge til kai i Jemen

Norsk stans

Labour-leder Jeremy Corbyn anklager statsminister Theresa May for å lukke øynene for Saudi-Arabias krigsforbrytelser i Jemen. Foto: Geert Vanden Wijngaert / AP
Labour-leder Jeremy Corbyn anklager statsminister Theresa May for å lukke øynene for Saudi-Arabias krigsforbrytelser i Jemen. Foto: Geert Vanden Wijngaert / AP

Norge har de siste årene solgt våpen og militært materiell for flere hundre millioner kroner til landene som kriger i Jemen, men har stanset salget av våpen og ammunisjon til Saudi-Arabia. Landet får fortsatt kjøpe annet militært materiell.

Et forslag fra SV om stans av alt salg til landene som kriger i Jemen, fikk ikke flertall i Stortinget. Forslaget har derimot bred støtte i opinionen, viste en meningsmåling fra Norstat nylig.

63 prosent av de spurte er imot slik eksport, mens bare 12 prosent mener at Norge «bør selge militært utstyr til landene som kriger i Jemen».

Jemen

* Republikk på Den arabiske halvøy. Befolkningen anslås å være 29 millioner.

* En regional koalisjon ledet av Saudi-Arabia gikk i mars 2015 til krig mot den lokale Houthi-bevegelsen, som tok kontroll over Jemens hovedstad Sana i september 2014.

* Saudi-Arabia oppgir å ha gjennomført tusenvis av flyangrep i landet, og alle parter i konflikten anklages av menneskerettighetsorganisasjoner for krigsforbrytelser.

* Minst 9.200 mennesker er drept i krigen siden 2015, ifølge Verdens helseorganisasjon. Over 50.000 er såret, og sivile utgjør flertallet av ofrene.

* Over 3 millioner mennesker er drevet på flukt siden konflikten brøt ut.

* FN og hjelpeorganisasjoner frykter en massiv sultkatastrofe i Jemen, der over 22 millioner mennesker er avhengig av humanitær hjelp. Over 8 millioner mennesker lever på randen av hungersnød.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden