Norge bekymret over bistandskutt til palestinske flyktninger

FNs hjelpeorganisasjon for palestinske flyktninger (UNRWA) gir mat, skole og helsetilbud til over 5 millioner palestinske flyktninger. USA har kuttet støtten til organisasjonen, som nå sliter tungt. Dette bilder er fra Rafah på Gazastripen. Foto: AP / NTB scanpix
FNs hjelpeorganisasjon for palestinske flyktninger (UNRWA) gir mat, skole og helsetilbud til over 5 millioner palestinske flyktninger. USA har kuttet støtten til organisasjonen, som nå sliter tungt. Dette bilder er fra Rafah på Gazastripen. Foto: AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) er bekymret over følgene USAs bistandskutt får for millioner av palestinske flyktninger. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fredag fikk Søreide besøk av lederen for FNs hjelpeorganisasjon for palestinske flyktninger (UNRWA), Pierre Krähenbühl.

UNRWA gir mat, skolegang, helsetilbud og annen støtte til 5,3 millioner palestinske flyktninger på Vestbredden, Gazastripen, i Jordan, Libanon og Syria.

Organisasjonen har i flere år slitt med budsjettunderskudd, men situasjonen ble dramatisk forverret da USA i januar kuttet støtten med en halv milliard kroner.

President Donald Trump truer også med å kutte resten av støtten til UNRWA, noe som ifølge Krähenbühl kan resultere i et budsjettunderskudd på nærmere 3,5 milliarder kroner i år.

Sårbar gruppe

Utenriksminister Ine Eriksen Søreide deler Krähenbühls bekymring for hvilke følger dette kan få.

– De palestinske flyktningene er i utgangspunktet en sårbar gruppe som lever under svært vanskelige kår. Dersom UNRWAs tjenestetilbud svekkes ytterligere som følge av at de mislykkes med å mobilisere ressurser, frykter jeg at det blir enda mer uro i regionen, sier hun.

15. mars har UNRWA sammen med Sverige, Jordan og Egypt innkalt til ekstraordinært givermøte i håp om å sikre nye bidrag til organisasjonen.

Norsk støtte

– Det er avgjørende at FN har tilstrekkelige ressurser slik at palestinske flyktninger får skolegang og helsetilbud, sier Søreide.

Norge bidrar i år med 125 millioner i såkalt kjernebidrag til UNRWA, og dette ble utbetalt alt i januar for å avhjelpe den vanskelige økonomiske situasjonen.

Ifølge Søreide planlegger Norge også å bidra med ytterligere 105 millioner kroner i humanitære bidrag og prosjektstøtte til UNRWA i år.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden