To tonn flytende aluminium rant ut av smelteovn hos Alcoa i Mosjøen

Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

To tonn flytende aluminium rant ut da det tok fyr i en smelteovn hos aluminiumsprodusenten Alcoa i Mosjøen Vefsn kommune i Nordland lørdag.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det framstår som om det har blitt hull i en av smelteovnene, og at to tonn aluminium har rent ut. Nå jobbes det med å få tømt den smelteovnen og flyttet produksjonen til en annen ovn, opplyste operasjonsleder Jon Inge Moen i Nordland politidistrikt til lokalavisen Helgelendingen lørdag formiddag.

Politiet ble varslet om brannen hos Alcoa klokken 8.07, men det tok svært kort tid før det var kontroll.

Kommunikasjonssjef Anne Jahr hos Alcoa opplyser at brannen oppsto der de monterer en del av utstyret og anodene. Alcoa Mosjøen har satt i gang sin egen gransking av hendelsen, og regner med at det vil ta en ukes tid å få svar, skriver avisen.

– Det er en uheldig situasjon, men den blir håndtert. Det er altfor tidlig å si hva som har skjedd og hvordan det ble hull i ovnen. Vi kan ikke si hvor store konsekvenser dette får for Alcoa Mosjøen, men vi har satt i gang våre prosedyrer for å håndtere det. Granskingen vil avdekke om det er noe som kunne vært unngått, sier Jahr.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det ble aldri behov for å evakuere boliger i nærområdet eller sperre E6 og jernbanen som går like i nærheten.

– Det er ikke meldt om personskader og ingen store materielle skader. Det ble ikke behov for evakuering, og arbeidstilsynet er rutinemessig varslet av Alcoa, så alt er gjort riktig, sier Moen.

Alcoa har smelteverk på Lista og både smelteverk og en anodefabrikk i Mosjøen.