Stadig mer desperate forhold i Øst-Ghouta

Nærmere 1.000 sivile er drept, rundt 200 av dem barn, siden syriske regjeringsstyrker innledet sin offensiv mot Øst-Ghouta 18. februar. Foto: De hvite hjelmene / AP / NTB scanpix
Nærmere 1.000 sivile er drept, rundt 200 av dem barn, siden syriske regjeringsstyrker innledet sin offensiv mot Øst-Ghouta 18. februar. Foto: De hvite hjelmene / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Helsearbeidere jobber døgnet rundt og med fare for eget liv i beleirede Øst-Ghouta i Syria, der situasjonen for innbyggerne blir stadig mer desperat.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Daglig hører vi om en økende desperasjon og fortvilelse hos helsepersonell som prøver å gjøre så godt de kan. De er utmattet på randen av kollaps og i konstant redsel for bomber og granatangrep, forteller styreleder i Leger Uten Grenser, Karine Nordstrand.

Nærmere 1.000 sivile, blant dem over 200 barn, er drept siden regjeringsstyrkene og deres allierte innledet en offensiv mot den opprørskontrollerte enklaven 18. februar, ifølge eksilgruppen Syrian Observatory for Human Rights (SOHR).

– Tallene sier i seg selv nok, men det som virkelig gir inntrykk, er det vi hører fra legene vi støtter på bakken, sier Nordstrand.

Helvete på jord

Massive flyangrep, etterfulgt av en bakkeinvasjon, har nå drevet opprørerne ut av halve enklaven.

FNs generalsekretær António Guterres beskriver Øst-Ghouta som et helvete på jord, og det er en oppfatning Leger Uten Grenser deler.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Krigens regler brytes daglig, og våre kolleger befinner seg i en umulig situasjon hvor de frykter både for sitt eget og sine pasienters liv, sier Nordstrand

Av de 20 klinikkene og sykehusene hjelpeorganisasjonen støtter i Øst-Ghouta, er 15 truffet av bomber og granater de siste ukene. Helsearbeiderne jobber likevel døgnet rundt og har de siste ukene tatt imot over 5.000 sårede.

Lastebiler med nødhjelp

Fredag lyktes Den internasjonale Røde Kors-komiteen (ICRC), Syrisk Røde Halvmåne og FN å kjøre inn 13 lastebiler med nødhjelp til Douma.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er den største byen i enklaven, som inntil nylig var kontrollert av opprørere, men som har vært under kraftige angrep fra syriske regjeringsstyrker og deres allierte de siste ukene.

Ifølge FNs nødhjelpssjef i Syria, Ali al-Zaatari, pågikk det kamphandlinger i området da de 2.400 kassene med mat og 3.000 sekkene med mel ble losset. Det til tross for garantier fra partene i konflikten.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Hjelpearbeidere skal ikke risikere livet for å yte hjelp til sivilbefolkningen. Sikkerheten til humanitære arbeidere, så vel som sikkerheten til sivilbefolkningen, må garanteres, sier generalsekretær Bernt G. Apeland i Røde Kors.

Mer hjelp trengs

Mer hjelp er nødvendig i de kommende dagene, og det er helt kritisk at forsikringene om humanitær tilgang respekteres i fremtiden, understreker han.

Mandag lyktes det å dele ut nødhjelp til 27.500 mennesker i det samme området, men operasjonen måtte da avbrytes som følge av nye angrep.

Det bor om lag 400.000 sivile i Øst-Ghouta, og minst 50.000 har flyktet fra sine hjem og lever nå som internflyktninger inne i enklaven.

FNs sikkerhetsråd vedtok 24. februar en resolusjon med krav om våpenhvile i Syria, men den har latt vente på seg og de syriske regjeringsstyrkene og alliert milits har nå tatt kontroll over om lag halvparten av Øst-Ghouta.