Ekspert jubler over Trumps varslede samtaler med Kim

USAs president Donald Trump planlegger å møte Nord-Koreas diktator Kim Jong-un. Foto: AP Photo/Ahn Young-joon/NTB scanpix
USAs president Donald Trump planlegger å møte Nord-Koreas diktator Kim Jong-un. Foto: AP Photo/Ahn Young-joon/NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Donald Trump har takket ja til å snakke med Kim Jong-un. Det gir Nord-Korea-forskeren Geir Helgesen tro på en mer fredelig framtid.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fredag ble det kjent at USA har takket ja til samtaler med Nord-Korea. Nyheten om samtalene planlagt holdt i mai er blitt godt tatt imot både i Kina, Sør-Korea og Japan.

Da NTB tar kontakt med Geir Helgesen, direktør for Nordisk institutt for Asia-studier ved Universitetet i København, er også han svært positiv.

– Dette viser at det også kan komme noe godt ut av uberegnelighet. Før Donald Trump ble valgt, sa han at han kunne overveie å sette seg ned med Trump, men da han ble valgt, begynte en ordkrig mellom de to. Nå har han igjen skiftet mening, sier Helgesen til NTB.

På spørsmål om hvorfor han ser positivt på samtalene, svarer han følgende:

– Det er positivt fordi en mer fredelig Korea-halvøy ikke er mulig uten at USA er med på laget. Landet er en veldig viktig spiller i Nordøst-Asia, og har store troppestyrker i Sør-Korea, sier Helgesen.

Han viser til at USA har hatt en politikk der de ikke premierer dårlig oppførsel, men setter hardt mot hardt, samtidig som Nord-Korea har vært uvillig til å gi opp sitt atomvåpenprogram.

Samtidig har truslene om krig florert det siste året.

– Noen måtte sluke en kamel, sier Geir Helgesen om bakgrunnen for det som vil bli det første møtet mellom en amerikansk president og en nordkoreansk leder noensinne.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden