Duket for historisk møte mellom Kim og Trump

En historisk milepæl, sier Sør-Koreas president etter at Donald Trump takket ja til samtaler med Nord-Koreas leder Kim Jong-un. Også Japan er positiv.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Både i Japan og Sør-Korea er oppfatningen at Nord-Korea har endret kurs og nå er på rett vei.

– Møtet i mai vil bli notert som en historisk milepæl som førte til fred på Koreahalvøya, heter det i en svært optimistisk uttalelse fra Sør-Koreas president Moon Jae-in fredag.

– Store framskritt er gjort, men sanksjonene vil fortsette frem til vi har kommet til en avtale, skriver presidenten selv på Twitter.

Hvis møtet blir en realitet, vil det være første gang en sittende amerikansk president møter en nordkoreansk leder.

Det er ventet at Trump og Kim vil møtes innen utgangen av mai, kunngjorde lederen for den sørkoreanske delegasjonen i USA, Chung Eui-yong, på en pressekonferanse torsdag kveld.

– Presidenten vil takke ja til invitasjonen og møte Kim Jong-un. Tid og sted for møtet gjenstår å fastsette, bekreftet pressesjef Sarah Huckabee Sanders etter kunngjøringen.

Den sørkoreansk delegasjonen ankom USA torsdag for å orientere Trump om besøket i Pyongyang tidligere i uka og overbringe invitasjonen.

Trump overrasket sine nærmeste

Ifølge CNN skal Trump ikke ha informert sine ansatte om kunngjøringen på forhånd.

Verken Pentagon, Trumps nærmeste medarbeidere eller utenriksminister Rex Tillerson skal ifølge CNN visst om det konkrete tilbudet fra Nord-Korea.

– Dette var ikke planlagt. Dette var hans eget opplegg, sier en ansatt i administrasjonen til kanalen.

Isolert regime

Sør-Koreas president Moon Jae-in Foto: NTB scanpix
Sør-Koreas president Moon Jae-in Foto: NTB scanpix

Håpet er at den langvarige konflikten om det nordkoreanske atomvåpenprogrammet endelig kan få en løsning etter et år der situasjonen er blitt stadig mer anspent. Regimet i Pyongyang har gjennomført den ene våpentesten etter den andre, mens verdenssamfunnet har skjerpet sanksjonene mot det isolerte regimet.

Tidligere i uka ble det klart at Moon og Kim skal møtes ansikt til ansikt i slutten av april etter at Nord-Korea åpnet for å kvitte seg med landets atomvåpen dersom de får de rette sikkerhetsgarantier.

– Hvis president Trump og leder Kim møtes etter det koreanske toppmøtet, vil en fullstendig atomnedrustning på Koreahalvøya virkelig være på rett spor, sier Moon.

– Presset fortsetter

Japans statsminister Shinzo Abe Foto: Shizuo Kambayashi / AP/NTB Scanpix
Japans statsminister Shinzo Abe Foto: Shizuo Kambayashi / AP/NTB Scanpix

Også i Japan er reaksjonen positiv.

– Jeg setter stor pris på at Nord-Korea har endret kurs og vil inngå samtaler om atomnedrustning, sier statsminister Shinzo Abe.

Han og Trump er enige om å fortsette å legge maksimalt press på Nord-Korea fram til landet tar konkrete steg i retning atomnedrustning, ifølge statsministeren.

De to skal også møtes i april for å drøfte saken.

Forpliktet til nedrustning

Ifølge den sørkoreanske delegasjonslederen orienterte han Trump om at Kim har forpliktet seg til atomnedrustning og lovet å ikke gjennomføre flere tester av raketter som kan utstyres med kjernefysiske stridshoder.

Han sier også at Nord-Korea har forståelse for at de felles militærøvelsene til Sør-Korea og USA er nødt til å fortsette.

– Sør-Korea, USA, Japan og våre mange allierte i verden slutter fortsatt helhjertet opp om fullstendig nedrustning på Koreahalvøya. Sammen med president Trump er vi optimistiske med tanke på å fortsette med den diplomatiske prosessen for å se på muligheten for en fredelig løsning, sa Chung.

SE VIDEO: Sør-Korea: Nord-Korea åpner for å bli atomvåpenfritt

Sanksjonene fortsetter

Et møte mellom USAs president Donald Trump og Nord-Koreas leder Kim Jong-un ville vært historisk. Foto: Ahn Young-joon / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Et møte mellom USAs president Donald Trump og Nord-Koreas leder Kim Jong-un ville vært historisk. Foto: Ahn Young-joon / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Chung understreket også at verken Sør-Korea eller USA vil gjenta feil gjort i fortiden og at de vil fortsette å legge press på Nord-Korea til ord og handling stemmer overens.

– USA endrer ikke holdning før vi ser at det blir tatt troverdige, verifiserbare og konkrete skritt mot atomnedrustning, sa visepresident Mike Pence etter pressekonferansen.

Det var Trump som først opplyste at Sør-Korea ville komme med en viktig kunngjøring.

På spørsmål fra ABC om kunngjøringen ville handle om samtaler med Nord-Korea, svarte presidenten at det var nesten større enn som så.

– Forhåpentligvis vil dere gi meg æren for det, sa Trump.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden