Meny

Britisk politi forsøker å finne kilden til nervegiften som rammet russisk eksspion

En politimann holder vakt utenfor den italienske restauranten Zizzi i Salisbury, der far og datter Skripal spiste før de ble syke. Foto: Andrew Matthews / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Britisk politi forsøker å finne kilden til nervegiften som ble brukt mot den tidligere russiske dobbeltagenten Sergej Skripal og hans datter Julia.

De to ble funnet bevisstløse på en benk i Salisbury sørvest i England søndag. Begge kjemper nå for livet på sykehus. Tilstanden er også alvorlig for politimannen som kom først til stedet der de to hadde kollapset.

Onsdag bekreftet politiet at de tre har fått i seg en nervegift. De vet også hvilken type det er snakk om, men dette blir foreløpig ikke offentliggjort.

Politiet jobber nå for å finne ut hvor nervegiften kom fra. I tillegg analyser de flere timer med opptak fra overvåkingskameraer for å avdekke Skripal og datterens bevegelser før de ble syke.

The Times siterer en regjeringskilde som opplyser at situasjonen er spesielt alvorlig for 66 år gamle Skripal.

– Følelsen er at han ikke kommer til å klare seg. Jeg tror det går bedre med Julia. De håper at hun skal komme seg gjennom det, sier han.

Ifølge avisen ser tilstanden til politimannen ut til å være mindre alvorlig.

En kilde opplyser til BBC at kjemikaliet trolig er mer sjeldent enn saringassen som er blitt brukt i Syria og i et angrep mot T-banen i Tokyo i 1995.

Og det skal heller ikke være snakk om nervegiften VX, som ble brukt til å drepe halvbroren til Nord-Koreas leder Kim Jong-un på flyplassen i Malaysia.

Innenriksminister Amber Rudd skal torsdag komme med en uttalelse om saken i Underhuset. Torsdag morgen opplyste hun i et intervju med ITV at tilstanden til den forgiftede politimannen fortsatt er svært alvorlig, men hun er optimistisk ettersom han viser tegn til kontakt.

(©NTB)

Populært