Anja Breien vil lage ny «Hustruer»-film

Regissør Anja Breien (t.h.) har skapt filmserier «Hustruer». Her sammen med Katja Medbøe (t.v.), Anne-Marie Ottersen og Frøydis Armand i 1996. NTB-foto: Jon Eeg FILM / HUSTRUER /
Regissør Anja Breien (t.h.) har skapt filmserier «Hustruer». Her sammen med Katja Medbøe (t.v.), Anne-Marie Ottersen og Frøydis Armand i 1996. NTB-foto: Jon Eeg FILM / HUSTRUER / Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er 22 år siden forrige «Hustruer»-film. Nå vil regissør Anja Breien (77) lage en fjerde film.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det opplyser Breien selv til Dagsavisen. Avisen skriver at Breien i januar fikk 270.000 kroner for å videreutvikle manuset «Hustruer IV», og at hun mandag leverte en søknad om støtte til å lage filmen.

– Så vidt meg bekjent, fins det ingen serier av denne typen fra noe land, der man følger de samme skuespillerne i de samme rollene laget med så langt mellomrom i tid, sier Breien om den prisbelønte filmserien som startet i 1975.

Da hadde Anne Marie Ottersen, Katja Medbøe og Frøydis Armand hovedrollene i en film som blir sett på som et viktig innspill til 70-årenes debatt om kjønnsroller.

Deretter kom Hustruer – 10 år etter i 1985. Medbøe døde i 1996, samme år som «Hustruer III» kom ut som det foreløpig siste bidraget til Breiens filmserie.

– Filmene mine viser verden fra en kvinnelig synsvinkel. Kvinner utgjør halvparten av verdens historier. Klart de må fortelles, sier Anja Breien i intervjuet publisert i dagens utgave av Dagsavisen.