Meny

Mette-Marit delte ut pris til gründerkvinne

Grete Sønsteby fra N2 Agri vant en gründerpris for kvinner for en plasmareaktor som skal lage gjødsel av dyremøkk. Foto: Pontus Höök / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Grete Sønsteby i N2 Agri er tildelt Innovasjon Norges pris som årets kvinnelige gründer. Prisen ble overrakt av kronprinsesse Mette-Marit i New York.

Sønsteby er odelsjente fra Krødsherad, og som både firmanavnet og bakgrunnen antyder, er det landbruket hun har rettet sitt gründerblikk mot. Hun vil lage billigere og mer miljøvennlig gjødsel av husdyrmøkk.

– Vi skal lage verdens største møkkaselskap, sier kvinnen som nå kan smykke seg med tittelen årets Female Entrepreneur.

Med en såkalt plasmareaktor på størrelse med et kjøleskap, som kan drives av fornybar energi, skal møkka bli tilført nitrogendioksid som kan binde næringsstoffer som ellers ville gått tapt for bonden, skriver Innovasjon Norge i en pressemelding.

– I dag forsvinner 30 prosent av nitrogenet og næringsstoffene fra husdyrmøkk ut i luften. Det nitrogenet må erstattes for at husdyrmøkka skal kunne brukes som gjødsel, og er i tillegg skadelig for miljøet, forklarer Sønsteby. Hennes plasmareaktor skal gi et miljøvennlig gjødselprodukt som er rimeligere og mer effektivt.

De andre nominerte var Karoline Sjødal Olsen i Blue Lice og Marit Linnebo Olderheim i Leap Learning. Førstnevnte utvikler en løsning for å tiltrekke, fange og begrense lakselus – før den angriper fisken. Sistnevnte jobber med digital utdanning og skal hjelpe barn med å lære uansett hvor de er i verden. Bedriften har rettet seg spesielt mot utviklingsland.

(©NTB)

Populært