Russerne sier de ikke vet noe om kritisk syk eksspion i England

Mannen ble funnet på en bank utenfor kjøpesenteret The Maltings i Salisbury. Foto: AP / NTB scanpix
Mannen ble funnet på en bank utenfor kjøpesenteret The Maltings i Salisbury. Foto: AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Russiske myndigheter sier de ikke har opplysninger om en eksspion som er innlagt på sykehus i England, kritisk syk etter å ha fått i seg et ukjent stoff.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi registrerer at en tragisk situasjon har oppstått. Men vi har ikke informasjon om hva som kan være årsaken, eller hva denne personen gjorde, sier president Vladimir Putins talsmann Dmitrij Peskov.

Peskov sier at britiske myndigheter ikke har bedt om bistand i etterforskningen som politiet har iverksatt. Eksspionen er i en rekke medier identifisert som 66 år gamle Sergej Skripal, en tidligere russisk etterretningsoffiser. Han ble funnet bevisstløs på en benk i Salisbury i England søndag.

Peskov legger til at Moskva er klar til å samarbeide dersom britene ber om det.

Peskov sier også at han ikke vet om Skripal fortsatt er russisk statsborger.

Kritisk

66-åringen ble funnet sammen med en kvinne på benken. Ifølge BBC skal hun være hans 33 år gamle datter, Julia Skripal. Øyenvitnet Freya Church sier til BBC at det så ut som de to hadde fått i seg «noe veldig sterkt».

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– På benken var det et par, en eldre mann og en yngre kvinne. Hun lente seg på en måte inntil ham. Det så ut som hun hadde besvimt, sier Church.

– Han gjorde på sin side noen merkelige håndbevegelser, mens han så opp til himmelen, legger hun til.

Verken mannen eller kvinnen hadde synlige skader da de ble funnet, opplyser politiet i Wiltshire.

–De blir begge behandlet for mistenkt eksponering av et uidentifisert stoff. Begges er innlagt på intensivavdeling i kritisk tilstand, uttaler politiet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Fokus nå blir å forsøke å slå fast hva det var som gjorde dem syke, sier politiinspektør Craig Holden.

Innrømmet spionasje

Skripal ble i 2006 dømt til 13 års fengsel i Russland for å ha spionert på vegne av Storbritannia. Ifølge dommen hadde han lekket identiteten til russiske spioner til den britiske etterretningsorganisasjonen MI6.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Skripal arbeidet for russisk militæretterretning fram til 1999, da han pensjonerte seg. Han arbeidet siden i russisk UD til 2003, før han gikk inn i næringslivet. I 2004 ble han pågrepet i Moskva, og i avhør innrømmet han angivelig å ha blitt rekruttert av britisk etterretning så tidlig som i 1995.

Under rettssaken hans i Russland skal sikkerhetspolitiet FSB ifølge russiske medier ha sagt at aktivitetene hans påførte landet skader som kan sammenlignes med dem som ble påført av Oleg Penkovskij. Han skal ha informert USA og Storbritannia om hvor Sovjet hadde plassert missilene sine på Cuba, og ble henrettet i 1963.

Skripal ble likevel benådet i 2010 som en del av en spionutvekslingsavtale mellom USA og Russland. Han ble senere fløyet til Storbritannia, der han fikk asyl.

Minner om Litvinenko

AP trekker paralleller til en lignende sak i 2006, da den tidligere russiske spionen Aleksandr Litvinenko døde etter å ha drukket radioaktiv te på et hotell i London.

Artikkelen fortsetter under annonsen

I en rapport fra 2016 skriver en britisk dommer at Russlands president Vladimir Putin trolig hadde forhåndsgodkjent drapet på Litvinenko, som de tror ble gjennomført av to russiske agenter.

Storbritannia innførte sanksjoner mot Russland etter Litvinenko-drapet, og forholdet mellom de to landene har siden vært svært anspent.