Sørkoreansk ekspresident innkalt til avhør i korrupsjonssak

Lee Myung-bak (t.v.) var Sør-Koreas president fram til 2013. Her er han på besøk i Oslo i september 2012 og holder pressekonferanse med daværende statsminister Jens Stoltenberg (t.h.).
Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpix
Lee Myung-bak (t.v.) var Sør-Koreas president fram til 2013. Her er han på besøk i Oslo i september 2012 og holder pressekonferanse med daværende statsminister Jens Stoltenberg (t.h.). Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Sørkoreanske etterforskere har innkalt landets tidligere president Lee Myung-bak til avhør. Han har status som mistenkt i en større korrupsjonsskandale.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi må etterforske ekspresident Lee for å finne sannheten på en åpen og effektiv måte, sier en kilde i aktoratet til nyhetsbyrået Yonhap tirsdag.

Etterforskningen innebærer at alle landets nålevende ekspresidenter enten er blitt mistenkt, tiltalt eller dømt for lovbrudd.

Korrupsjonsanklagene mot den 76 år gamle presidenten og hans slektninger og medarbeidere har økt i omfang de siste ukene. To av ekspresidentens tidligere medarbeidere er blitt pågrepet, og boligene og kontorene til brødrene hans er blitt ransaket.

Lee var president fra 2008 til 2013. Etterforskerne mistenker at det i denne perioden ble utbetalt millioner av dollar i bestikkelser til Lee eller andre i hans krets.

Kvinnen som overtok makten etter Lee, Park Geun-hye, ble avsatt i fjor som følge av en stor korrupsjonsskandale som også involverte en av hennes nærmeste venninner og flere næringslivstopper, blant annet i Samsung.

I den påfølgende rettssaken har påtalemyndigheten lagt ned påstand om 30 års fengsel. Dommen mot Park er ventet i april.

Lees forgjenger, Roh Moo-hyun, tok sitt eget liv da han i 2009 hoppet ut fra en klippe etter å ha blitt anklaget for korrupsjon og innkalt til avhør.