USA selger panservernmissiler til Ukraina

USA skal levere 210 Javelin-missiler til Ukraina. Bildet viser norske soldater som forbereder seg på å bruke det skulderavfyrte panservernmissilet under en øvelse i Finnmark. Arkivfoto: Ole-Sverre Haugli / Hæren / Forsvarets mediesenter / NTB scanpix
USA skal levere 210 Javelin-missiler til Ukraina. Bildet viser norske soldater som forbereder seg på å bruke det skulderavfyrte panservernmissilet under en øvelse i Finnmark. Arkivfoto: Ole-Sverre Haugli / Hæren / Forsvarets mediesenter / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

USA har formelt godkjent salget av 210 panservernmissiler til Ukraina. Salget er en kraftig opptrapping av USAs militære bidrag til landet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

I tillegg til 210 Javelin-missiler får ukrainerne 37 utskytingsstasjoner til det skulderavfyrte våpenet som brukes mot stridsvogner. USA skal også bidra med personell til å lære opp ukrainske soldater i bruken av missilene. Kontrakten er verdt 47 millioner dollar eller rundt 370 millioner kroner.

USA og landets vestlige allierte støtter Ukraina i kampen for å samle landet igjen etter at Russland annekterte krim og russiskstøttede opprørsgrupper tok kontroller over østlige deler av landet.

– Javelin-systemet vil hjelpe Ukraina med å bygge opp sin langsiktige forsvarsevne for å forsvare sin suverenitet og territoriale integritet, heter det i en uttalelse fra USAs utenriksdepartement i forbindelse med salget.

USA har tidligere vært varsomme med å levere avanserte «dødbringende» våpen til Ukraina, av frykt for å bidra til at konflikten eskalere ytterligere og det allerede anspente forholdet til Russland forverres. Det er ventet at Russland vil reagere svært negativt på det varslede salget.

Amerikanske myndigheter sier missilsalget ikke vil endre den grunnleggende militære balansen i regionen. Med mindre salget møter motstand i Kongressen, kan leveransene begynne.