Antatte mafiatopper pågrepet etter journalistdrap i Slovakia

Den slovakiske gravejournalisten Jan Kuciak (t.h.) og kjæresten Martina Kusnirova ble funnet skutt og drept i hjemmet sitt søndag. Italiensk mafia mistenkes for å ha stått bak. Foto: AP / NTB scanpix
Den slovakiske gravejournalisten Jan Kuciak (t.h.) og kjæresten Martina Kusnirova ble funnet skutt og drept i hjemmet sitt søndag. Italiensk mafia mistenkes for å ha stått bak. Foto: AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Slovakisk politi har slått til mot flere antatte medlemmer av den italienske mafiaen, som mistenkes for å være involvert i drapet på en kjent gravejournalist. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Den 27 år gamle journalisten Jan Kuciak og hans kjæreste Martina Kusnirova ble funnet skutt og drept i huset sitt i Velka Maca øst for hovedstaden Bratislava søndag.

Kuciak var i ferd med å granske korrupte utbetalinger av EU-midler til italienske forretningsfolk med angivelige bånd til den mektige 'Ndrangheta-mafiaen da han ble drept.

Torsdag slo politiet til mot en rekke personer med angivelig tilknytning til italiensk mafia øst i landet, og flere forretningsfolk navngitt av Kuciak ble pågrepet.

En av de pågrepne er ifølge slovakiske medier Antonino Vadala, en italiener som skal ha gjort forretninger med minst to personer i statsminister Robert Ficos nære krets. Begge to trakk seg onsdag fra stillingene sine.

– Jeg kan bekrefte at politiet har slått til og gjort pågripelser flere steder, sier Slovakias politisjef Tibor Gaspar.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– De pågrepne er personer som er nevnt av Kuciak i forbindelse med Italia-sporet, sier han.

Regjeringen i Slovakia har utlovet en dusør på 1 million euro for opplysninger som kan lede til pågripelse av journalistens drapsmenn, men advarer samtidig mot å anklage uskyldige personer for medvirkning.

Fico har tidligere gått hardt ut mot kritiske journalister og omtalt dem som «hyener», «slimete slanger» og «anti-slovakiske prostituerte».