Utvalg vil erstatte formuesskatten med andre skatter

Næringsminister Torbjørn Røe Isaksen mottok torsdag Kapitaltilgangsutvalgets rapport. Utvalget foreslår en rekke tiltak som de mener vil bedre norske bedrifters tilgang på frisk kapital. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
Næringsminister Torbjørn Røe Isaksen mottok torsdag Kapitaltilgangsutvalgets rapport. Utvalget foreslår en rekke tiltak som de mener vil bedre norske bedrifters tilgang på frisk kapital. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

For å sikre bedrifter tilgang til lån og friske penger, foreslår et utvalg en rekke tiltak. Ett av forslagene er å erstatte formuesskatten med andre skatter.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det norske kapitalmarkedet ser i hovedsak ut til å fungere godt, men utvalget ser likevel potensial for forbedring på flere områder, sier utvalgsleder Aksel Mjøs.

Han har ledet det såkalte Kapitaltilgangsutvalget som torsdag leverte sin utredning til næringsminister Torbjørn Røe Isaksen (H). Utvalgets arbeid var en direkte oppfølging av regjeringens industrimelding fra i fjor.

– Bedrifter over hele landet, i alle bransjer og i alle faser trenger tilgang til lån og investeringer. Denne utredningen gir oss et godt grunnlag for å vurdere hvordan kapitalmarkedet fungerer, og om det kan eller bør fungere enda bedre, sier Røe Isaksen.

Nye skatter

Aksel Mjøs er førsteamanuensis ved Norges Handelshøyskole og styreleder i Kavlifondet. Sammen med de åtte øvrige utvalgsmedlemmene mener han altså at det er fullt mulig å legge til rette for at kanaliseringen av penger til norske bedrifter som er i startgropen og i andre faser, forbedres.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Utvalget mener blant annet at formuesskatten gjør at tilgangen på kapital reduseres. En mulig løsning er derfor å eventuelt erstatte den med andre skatter som kan ha mindre negative effekter på kapitaltilgangen.

Røe Isaksen kommenterer foreløpig ikke de forskjellige forslagene, ei heller muligheten for å avskaffe formuesskatten. Høyre har imidlertid programfestet at de vil redusere og fase ut formuesskatten på arbeidende kapital for å styrke norsk eierskap til norske arbeidsplasser. Partiet peker på at norske eiere opplever det både som urimelig og belastende at de må betale formuesskatt uavhengig av om bedriften går med overskudd eller underskudd.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

I Jeløya-plattformen har regjeringen som mål å senke skattenivået og redusere makssatsen i eiendomsskatten fra sju til fem promille, samt øke bunnfradraget og rabatten for arbeidende kapital i formuesskatten.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Virke Bekymret

Virke-sjef Vibeke Hammer Madsen mener rapporten tydelig viser at det er lite privat egenkapital i Norge sammenlignet med for eksempel i Danmark og Sverige, og at Norge også har mye lavere investeringer i teknologiselskaper. Spesielt bekymret er hun for tilgangen på kapital i små og mellomstore bedrifter.

– Små og mellomstore bedrifter i Norge har ikke tilstrekkelig med egenkapital til å omstille og utvikle seg, og tilgangen på lån fra bankene er fortsatt for stram. Dette er kritisk fordi næringslivet har et stort omstillingsbehov knyttet til ny teknologi og nye forretningsmodeller, og små og mellomstore bedrifter er ryggraden i norsk næringsliv, sier Madsen.

Virke foreslår selv tre strakstiltak for å bedre situasjonen: å fjerne formuesskatten på arbeidende kapital, gjøre det enklere for bankene å gi små og mellomstore bedrifter tilgang på lån, samt tillate etableringen av såkalte crowdfundingselskaper.

Artikkelen fortsetter under annonsen

På høring

I tillegg til forslaget om å avvikle eiendomsskatten, mener utvalget det bør legges til rette for at pensjonssparere skal kunne ta økt risiko i pensjonssparing og at mer av kapitalen som er plassert i stiftelser kan bidra med mer finansiering til norske bedrifter. Utvalget foreslår også å åpne for at ordningen med aksjesparekonto kan omfatte unoterte aksjer.

Regjeringen skal nå gå igjennom utvalgets rapport og anbefalinger. Deretter skal Nærings- og fiskeridepartementet sende rapporten på høring for å få ulike synspunkter og innspill.