Brasils høyesterett opprettholder omstridt regnskog-lov

En omstridt lovendring sikrer brasilianske landeiere amnesti for tidligere ulovlig hogst av regnskog i Amazonas. Denne politimannen vokter en last med ulovlig tømmer som ble stanset i 2008. Foto: AP / NTB scanpix
En omstridt lovendring sikrer brasilianske landeiere amnesti for tidligere ulovlig hogst av regnskog i Amazonas. Denne politimannen vokter en last med ulovlig tømmer som ble stanset i 2008. Foto: AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Høyesterett i Brasil opprettholder en kontroversiell lovendring som ifølge miljøvernere svekker beskyttelsen av landets sårbare regnskog.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Lovendringene innebærer blant annet at landeiere får amnesti for den ulovlige hogsten av regnskog som skjedde i Amazonas før 2008.

Miljøvernere er sterkt kritiske og mener lovendringene i praksis belønner dem som har drevet ulovlig hogst av regnskog, melder BBC.

Mindre skog

Amazonas er verdens største regnskog, og brasilianske landeiere er lovpålagt å ha skog på en viss andel av sine eiendommer. Denne andelen varierer fra 20 prosent i enkelte deler av landet, til 80 prosent dersom eiendommene ligger i Amazonas.

Lovendringen som nå er vedtatt, innebærer blant annet at områdene som skal ha skog blir redusert med 290.000 kvadratkilometer, et område på størrelse med Italia.

– Med dette amnestiet skaper man et klima som inviterer til avskoging i framtida. Det skaper et inntrykk av at man vil få amnesti for avskoging, sier Nurit Bensusan i miljøorganisasjonen Instituto Socioambiental til Reuters.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Avskogingen i Brasil økte i årene 2015 og 2016, noe som resulterte i at landet fikk utbetalt under halvparten av lovede regnskogmilliarder fra Norge.

Norsk regnskogstøtte

Norge har siden 2007 bevilget milliarder av kroner til land som Brasil, Indonesia og Kongo, mot at de dokumenterer tiltak for å redusere hogst av regnskog og dermed også store klimautslipp.

Da Brasils president Michel Temer besøkte Norge i juni i fjor ble han advart mot at den norske støtten kunne bli kuttet dersom avskogingen igjen øker. Men i oktober ble det lagt fram nye tall som tydet på lavere hogst.

Daværende klima- og miljøminister Vidar Helgesen (H) betegnet tallene som lovende og mente at de ville kunne gi grunnlag for økt utbetaling fra Norge dersom de ble bekreftet.

Siden 2013 har regjeringen bevilget 13,7 milliarder kroner til å stanse ødeleggelsen av verdens regnskoger. I inneværende år økes støtten med 42 millioner kroner.