Folldal slo 69 år gammel kulderekord

Sprengkulda fortsetter over hele Europa. Se videobilder fra ulike europeiske land her.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Natt til 1. mars ble det målt minus 41,8 grader i Folldal i Hedmark. Dette er ny fylkesrekord, der den forrige var 39,5 minusgrader på Drevsjø, 5. mars 1949.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Første dagen i mars – årets første vårdag – starter med kulderekorder flere steder i Sør-Norge. Hedmark, Oppland og Buskerud har fått nye bunnmålinger.

I Oppland er det Leirflaten, nest kaldest i landet, med 40,7 minusgrader som gruser forrige rekord fra Lesjaskog i 2001, da det var minus 35,5 grader natt til 1. mars.

Sjekk temperaturen der du er nå

I Buskerud hadde rekorden stått i 86 år, etter at Svene hadde 34,5 grader minus 11. mars 1932. Natt til torsdag tok Dagali over, med 35,5 minus.

Folldal var med sin nye marsrekord for Hedmark og minus 41,8 grader kaldest i landet for andre døgn på rad, dog 0,2 grader varmere enn onsdag.

– Men det er solid rekord for mars, sier statsmeteorolog Eldbjørg Moxnes ved Meteorologisk institutt til NTB. Den forrige mars-rekorden ble registrert i 2013, med minus 32 grader.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen
Sibirkulda har festet grepet på Norge Foto: Morten Holm / NTB scanpix
Sibirkulda har festet grepet på Norge Foto: Morten Holm / NTB scanpix

Også på Tynset i Hedmark er det notert kulderekord for vårmåneden mars.

– Der er det i natt målt minus 39,7 grader. Rekorden for mars inntil i dag var minus 36,7, og den ble satt i 2005, sier Moxnes.

Det er også målt svært lave temperaturer på Vestlandet, og det er ventet at det også der vil bli satt flere nye mars-rekorder, ifølge meteorologen.