Fredsprisvinnere ber Suu Kyi stanse forfølgelse og drap

Tawakul Karman, Shirin Ebadi og Mairead Maguire holder Aung San Suu Kyi direkte ansvarlig for undertrykkelsen og overgrepene mot rohingyaene. Foto: AP / NTB scanpix
Tawakul Karman, Shirin Ebadi og Mairead Maguire holder Aung San Suu Kyi direkte ansvarlig for undertrykkelsen og overgrepene mot rohingyaene. Foto: AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Tre kvinnelige mottakere av Nobels fredspris gir Aung San Suu Kyi skylden for «forbrytelsene mot rohingyaene» og krever at hun stanser «folkemordet».

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Shirin Ebadi, Mairead Maguire og Tawakul Karman var ikke nådige da de holdt pressekonferanse i Bangladesh etter å ha besøkt flyktningleirene sør i landet. Hundretusener av muslimske rohingyaer har flyktet fra undertrykking og drap i nabolandet Myanmar. FN og USA sier regjeringens handlinger innebærer en etnisk rensing.

Regjeringen i Myanmar ledes i praksis av fredsprisvinner og tidligere demokratiforkjemper Aung San Suu Kyi, selv om grunnloven hindrer henne fra å bli president.

– Direkte ansvarlig

– Suu Kyi er direkte ansvarlig for forbrytelsen som begås mot de muslimske rohingyaene, sa den iranske juristen Ebadi, som fikk Nobels fredspris i 2003.

Sammen med Maguire og Karman krever hun at Suu Kyi stanser forfølgelsen av minoritetsgruppen.

– Nobelvinner Aung San Suu Kyi er kansler i Myanmars regjering, og hun tier. Hun har ikke fortalt verden sannheten … Hun burde våkne og stanse dette folkemordet, sa jemenitten Karman, som var en av tre kvinner som delte fredsprisen i 2011.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

De tre besøkte Bangladesh for å kunne bevitne den vanskelige situasjonen til rohingya-kvinnene som lever under begredelige forhold i leirene.

Domstol

– Som fredsprisvinnere beskylder vi regjeringen og hæren i Myanmar for folkemord. Derfor planlegger vi å stille Myanmars regjering for Den internasjonale straffedomstolen, sa Maguire.

Den nordirske aktivisten fikk fredsprisen i 1976 for sin innsats for å få slutt på den væpnede konflikten i Nord-Irland.

I løpet av sitt sju dager lange besøk har de tre møtt nærmere 100 kvinner, de fleste av dem ofre for voldtekt og andre former for vold. Mange av dem har også vært vitne til massakre og mordbrann i delstaten Rakhine nordvest i Myanmar.