Finanstilsynet foreslår å fjerne boliglånskrav i Oslo

Illustrasjonsfoto: Vidar Ruud / NTB scanpix
Illustrasjonsfoto: Vidar Ruud / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

De som kjøper bolig nummer to i Oslo har til nå måttet stille opp med 40 prosent egenkapital. Nå foreslår Finanstilsynet å fjerne kravet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det var i desember 2016 at Finansdepartementet fastsatte forskriften om krav til nye utlån med pant i bolig, eller boliglånsforskriften. Forskriften slo fast at de som kjøper sekundærboliger i Oslo, må ha 40 prosent egenkapital, mot 15 prosent i resten av landet.

Finansminister Siv Jensen (Frp) ba i fjor Finanstilsynet om å vurdere boliglånsforskriften på nytt, og det arbeidet er nå avsluttet.

Forskriften satte også opp et krav om at boliglånskundene ikke skal kunne låne mer enn fem ganger inntekten, men dette kravet foreslås videreført.

I dag har bankene anledning til å fravike kravet i forskriften i 10 prosent av lånesøknadene hvert kvartal. Dette foreslår Finanstilsynet at senkes til 8 prosent.

– Siden våren 2017 har boligprisene falt noe. Prisfallet har så langt vært en moderat korreksjon etter en periode med svært høy prisvekst, og boligomsetningen har holdt seg oppe. Den videre utviklingen i boligmarkedet er usikker. Et betydelig prisfall kan ikke utelukkes. Det er likevel en fare for at prisene igjen kan øke, drevet av blant annet økonomisk oppgang, fortsatt lav rente og stor tilgang på kreditt. En ny vesentlig økning i boligprisene vil øke risikoen for et senere kraftig prisfall og finansiell ustabilitet, skriver Finanstilsynet.

Dagens midlertidige boliglånsforskrift gjelder til 30. juni i år. Finanstilsynet foreslår ingen opphørsdato i den nye forskriften.