Meny

Sterke reaksjoner på Israels påstand om at 15-åring ikke ble skutt

Det israelske forsvarsdepartementet hevder at den 15 år gamle palestineren Mohammed Tamimi var utsatt for en sykkelulykke og nekter for at han ble skutt av israelske soldater. Påstanden vekker raseri fra familien og øyenvitner, og tilbakevises av den israelske menneskerettsorganisasjonen B'Tselem. Foto: AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Israelske myndigheter hevder at den 15 år gamle fetteren til den palestinske aktivisten Ahed Tamimi ikke ble skutt i hodet. Det vekker sterke reaksjoner.

Familien, øyenvitner og menneskerettsorganisasjoner fastholder at 15 år gamle Mohammed Tamimi ble skutt og truffet av en gummikledd stålkule under en demonstrasjon mot Israels okkupasjon av Vestbredden i desember.

Gutten havnet i koma og kirurger måtte fjerne deler av hodeskallen hans. Da Ahed Tamimi gikk løs på israelske soldater med slag og skjellsord senere samme dag, var det ifølge familien en reaksjon på fetterens skjebne.

Palestinsk ikon

Hendelsen ble filmet og opptaket ble spredt i sosiale medier, noe som har gjort Ahed Tamimi til et ikon i palestinernes frihetskamp.

Fire dager senere stormet israelske soldater Tamimi-familiens hjem og tok den da 16 år gamle jenta til fange. Nå risikerer hun å måtte tilbringe mange år i israelsk fangenskap.

Amnesty International krever at hun blir løslatt, og det samme gjør FNs høykommissær for menneskerettigheter og EU.

– Fake news

Mandag slo israelske soldater på nytt til i landsbyen Nabi Saleh på den okkuperte Vestbredden. Ni palestinere ble tatt til fange, blant dem Mohammed Tamimi.

Noen timer senere ble gutten sluppet fri. Ifølge det israelske forsvarsdepartementet hadde han da tilstått at den alvorlige hodeskaden ikke skyldtes en israelsk kule, men en sykkelulykke.

– Unge Mohammed Tamimi fikk hodeskader da han falt av sykkelen i desember 2017. Faren hans, Abu Fadel Tamimi, hevder i mediene at sønnen ble såret av en gummikule. Fake news, skriver det israelske forsvarsdepartementet på Facebook.

Rasende protester

Påstanden blir møtt av rasende protester fra familien og aktivister, blant dem israelske Jonathan Pollak som deltok under demonstrasjonen der 15-åringen ble skutt.

– Dette var en av de blodigste skadene jeg noensinne har sett. Han hadde et hull i ansiktet til venstre for bihulen. Jeg var redd for at han skulle bli kvalt av alt blodet. Det var helt åpenbart en skuddskade, forteller Pollak.

Den israelske menneskerettsorganisasjonen B'Tselem avviser også påstanden fra det israelske forsvarsdepartementet og la tirsdag fram journalen fra sykehuset i Ramallah som behandlet Mohammed Tamimi. Den viser tydelig at det var snakk om en skuddskade.

(©NTB)

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært