Tiltalte i Valdres-saken hentet av ambulanse

Ambulansepersonell ankom rettslokalet i 9.45-tiden. Terje Bendiksby / NTB scanpix
Ambulansepersonell ankom rettslokalet i 9.45-tiden. Terje Bendiksby / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Den tiltalte moren i Valdres-saken ble hentet av ambulanse kort etter at hun begynte på sin forklaring i retten tirsdag. Retten har tatt pause til klokken 13.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Bare minutter etter at tiltalte startet sin forklaring, begynte hun å gråte og fikk problemer med å fortsette.

Retten tok en pause på ti minutter, før kvinnen kom tilbake til lokalet for å fortsette sin forklaring. Få minutter senere tok retten imidlertid igjen pause etter at hun fortalte at blodsukkeret hennes var nede i 1,3.

Like etter klokken 10 ble tiltalte geleidet ut til en ventende ambulanse og kjørt bort.

Venter på tilbakemelding

– Hun er kjørt til sykehus for utredning, opplyser aktor, statsadvokat Arne Ingvald Dymbe.

Partene i rettssaken var i 10.30-tiden i møte og ventet på tilbakemelding fra sykehuset.

– Vi tar en ny vurdering om det foreligger nye opplysninger om hva man skal gjøre videre, sa Dymbe før retten igjen gikk fra hverandre.

Tiltaltes forsvarer, advokat Aasmund Sandland, sier det er enighet om at de får en oppdatering av den medisinske situasjonen.

– Vi vet ikke når den kommer, men vi venter til den gjør det, så får vi tar det derfra, sier forsvareren som foreløpig ikke vil si noe om saken igjen kan bli utsatt.

Retten tok først paused til 12, før Dymbe kom inn igjen og sa at de ennå ikke hadde fått noen avklaring fra sykehuset og at pausen var forlenget til klokka 13.

– Livstruende situasjon

Ifølge aktor var det de rettsoppnevnte sakkyndige som ba om at det skulle sendes ambulanse til rettslokalet.

– Det var en livstruende situasjon. Det sa vi også i fjor, sier forsvarer Aasmund Sandland.

Det er andre gang saken er i retten. Første gang var i fjor vår, men da ble saken avbrutt 25. april da den diabetessyke moren ble kjørt til sykehus etter å ha fått føling i retten.

Hytta på Beitostølen

Det var da tingrettsdommer Pål Prestesæter prøvde å få tiltalte inn på sporet der det stoppet opp i fjor – de tre månedene i hytta på Beitostølen – at kvinnen begynte å gråte og retten tok den første pausen.

Moren startet sin forklaring med å snakke om mobbing og skolen i Lommedalen der datteren var elev. Etter ti minutter sa hun at hun var helt nummen og svimmel, og at blodsukkeret var lavt.

Da dommeren spurte om det var bedre om hun fikk konkrete spørsmål, svarte hun kontant og høyt «nei». Retten tok en kort pause, og tiltalte ble leid ut av rettssalen av ektemannen.

– Tenker på Angelica

– Hver eneste dag, minutt og sekund tenker jeg på Angelica. Jeg har alltid gjort mitt beste for henne, sa moren gråtende rett før pausen.

– Ønsker du å fortsette din frie forklaring? spurte sorenskriveren etter at tiltalte kom tilbake til lokalet.

– Ja, svarte moren med forsiktig stemme.

Få minutter senere, cirka klokken 9.40, tok retten igjen pause fordi kvinnen fortalte at blodsukkeret hennes var nede i 1,3. Ambulansen ankom kort etter, og kvinnen ble kjørt til sykehus for utredning.

46-åringen er tiltalt for grov mishandling etter at datteren, 13-år gamle Angelica Heggelund, ble funnet død av avmagring i familiens hytte på Beitostølen i Valdres nyttårsaften 2015.

Personvernpolicy