Tyrkias ambassade advarer mot tyrkiske asylsøkere

Den tyrkiske ambassaden i Oslo advarer mot tyrkiske opposisjonelle som søker asyl i Norge. Bildet er tatt i fjor vår da mange tyrkere i Norge og Sverige dro til ambassaden for å delta i folkeavstemningen om en grunnlovsendring om presidentmakten i Tyrkia. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
Den tyrkiske ambassaden i Oslo advarer mot tyrkiske opposisjonelle som søker asyl i Norge. Bildet er tatt i fjor vår da mange tyrkere i Norge og Sverige dro til ambassaden for å delta i folkeavstemningen om en grunnlovsendring om presidentmakten i Tyrkia. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Tyrkias ambassade advarer om at asylsøkere fra Tyrkia kan være terrorister som utgjør en trussel mot Norge.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I fjor høst åpnet regjeringen for at alle tyrkere som kan sannsynliggjøre tilknytning til gülenbevegelsen, har krav på beskyttelse i Norge, skriver Klassekampen.

Gülenbevegelsen er i opposisjon til den tyrkiske presidenten Recep Erdogan, og beskyldes av tyrkiske myndigheter for å stå bak det mislykkede kuppforsøket i 2016. Dette har ført til massearrestasjoner av offiserer, polititjenestefolk, dommere og lærere, og mange tyrkiske opposisjonelle har flyktet til en rekke europeiske land.

«FETÖ er en terrororganisasjon som utgjør en trussel mot vår nasjonale sikkerhet. Vi har solid bevis på at den sto bak den mislykkede kuppforsøket 15. juli 2016. Organisasjonen er ikke bare en trussel mot Tyrkia, men mot alle land hvor den opererer», skriver ambassaden i en epost til Klassekampen.

FETÖ er navnet tyrkiske myndigheter har gitt gülenbevegelsen, og oversatt til norsk blir det «den gülenistiske terrororganisasjonen».

Fethullah Gülen og hans tilhengere har gjentatte ganger benektet at de hadde noe å gjøre med kuppforsøket sommeren 2016.

Det kom i alt 3.546 asylsøkere til Norge i 2017. Til sammen 164 av dem kom fra Tyrkia, noe som er dobbelt så mange som året før. Ni av ti som fikk søknaden realitetsbehandlet i fjor, fikk asyl i Norge.

Økningen har imidlertid ikke fortsatt inn i 2018. I januar i år er bare fire av de i alt 143 asylsøkerne som er kommet til Norge fra Tyrkia, viser tall fra Utlendingsdirektoratet. Til sammenligning kom det 23 tyrkiske asylsøkere i januar i fjor.

Personvernpolicy