Meny

Kritisk lav blodbeholdning ved flere sykehus

Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Både Ullevål sykehus i Oslo og Drammen sykehus melder om svært magre blodbeholdninger, og etterlyser flere givere.

Blodbanken har til enhver tid behov for nye blodgivere, men nå lyser det rødt for blodbeholdningen i Drammen, melder Drammens Tidende.

– Nå har vi bare halvparten av hva vi trenger å ha på lager. Hvis vi ikke får inn nok er vi nødt å kjøpe blod fra andre blodbanker. Det haster nå, sier Vendula Wamstad, overbioingeniør ved blodbanken, Drammen sykehus.

I første rekke etterlyser de givere som har gitt før og kan gi blod raskt. Spesielt er det blodgivere med blodtype A+ det er mest behov for.

– Det er mange blodgivere som avbestiller nå, og derfor begynner lageret å bli magert. Det henger gjerne sammen med at det er influensasesong, sier Wamstad.

Tidligere denne uka ble faste blodgivere oppringt av Oslo universitetssykehus om at det mangler blod også der. Der er det blant annet kritisk lav beholdning av blodtypen 0 rhesus minus.

– Jeg opplever det som fint og meningsfylt å gi blod. I går fikk jeg høre at Blodbanken lå kritisk lavt på beholdningen av blodtypen 0 rhesus minus, universaltypen av blod, som også er min blodtype, sier blodgiver Ida Oftebro til Vårt Oslo.

Også ved Ullevål settes blodmangelen i sammenheng med kombinasjonen av vinterferie og influensasesong. Driftsleder for Blodbussen, Svenn Olsen, bekrefter at de har ringt rundt til givere.

– For øyeblikket er lagerbeholdningen lavere enn vi skulle ønske. De ansatte ved Blodbanken ringer derfor rundt til faste blodgivere for å få dem til å gi ekstra blod, sier Olsen.

(©NTB)

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært