Meny

Britene sår tvil om sluttdato for overgang

Storbritannias statsminister Theresa May vil ha nærmere diskusjon om varigheten til overgangsordningene etter brexit. Storbritannia går ut av EU ved midnatt norsk tid den 29. mars 2019. Foto: Frank Augstein / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Storbritannia utfordrer EUs forslag til sluttdato for overgangsordningene som skal gjelde etter brexit. 

Det kommer fram i et diskusjonsnotat som toryregjeringen har utarbeidet.

NTB er kjent med innholdet i notatet. I teksten heter det at overgangsperiodens varighet bør bestemmes «simpelthen av hvor lang tid det vil ta å forberede og innføre de nye prosessene og nye systemene» som skal gjelde etterpå.

EU har foreslått 31. desember 2020 som sluttdato for overgangsperioden.

Britene er enige i at perioden bør ha en varighet på rundt to år, men ønsker ytterligere diskusjon om den nøyaktige datoen.

I tillegg foreslår regjeringen at det opprettes en komité der Storbritannia og EU skal kunne møtes for å diskutere spørsmål som har med overgangsordningene å gjøre.

I overgangsperioden skal det aller meste i praksis fortsette som før. Det vil gi britene tid til å forhandle om nye avtaler som kan tre i kraft når overgangen er over.

Storbritannia har formelt sett ikke lov til å forhandle fram avtaler med tredjeland som Norge så lenge de fortsatt er med i EU.

(©NTB)

Populært