Meny

Rekord-Bjørgen fikk hyllest

Marit Bjørgen veksler med Maiken Caspersen Falla i semifinalen under lagsprinten i Pyeongchang. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Marit Bjørgen gikk onsdag inn til sin 14. medalje i vinter-OL da hun tok bronse på lagsprinten i Pyeongchang. Ingen har flere.

Bjørgen og skiskytterkongen Ole Einar Bjørndalen sto likt i antall OL-medaljer foran onsdagens lagsprint. Begge med 13. Bjørndalen var samtidig foran Bjørgen i kampen om å være tidenes vinterolympier på flere gull. Det er han fortsatt.

44-åringen fra Simostranda står med åtte gull, Bjørgen har sju.

Langrennsdronningen fra Rognes har samtidig 14 medaljer med onsdagens bronse. Det kan ingen vinterolympier vise maken til.

– Når jeg tenker på det jeg har gjort, har det vært en fantastisk karriere, sier Bjørgen, men svarer samtidig bestemt nei på om hun allerede føler seg som en legende.

Maiken Caspersen Falla er full av beundring.

– Det er en fantastisk prestasjon. Jeg tror du må ha en medalje selv for lå forstå hvor stort det er og hvor stor hun er. Hun er en stor langrennsløper, men også en fantastisk person. Det var en drøm i barndommen å gå sammen med henne, og nå har vi tatt en olympisk medalje sammen, sier hun.

Phelps topper

Søndag får Bjørgen sin siste mulighet i dette OL til å passere Bjørndalen og Dæhlie og bli tidenes vinterolympier. Seier på den avsluttende tremila er det som skal til.

– Jeg føler at jeg fortsatt mangler et gull. Jeg kom hit med en drøm om å ta en individuell gullmedalje, og det har jeg ikke klart. Jeg håper fortsatt det kan la seg gjøre, sier Bjørgen.

Tremila har på mange måter vært langrennsdronningens beste distanse.

– Jeg føler det. Jeg har gjort mange gode tremiler, og det er i klassisk stil jeg har fungert best denne sesongen, sier 37-åringen.

Dæhlie på 12

I antall OL-medaljer følger som nevnt Bjørndalen nærmest Bjørgen med 13, mens Bjørn Dæhlie endte sin karriere på 12. Dæhlie har i likhet med Bjørndalen åtte gull, og er dermed også foran Bjørgen på statistikken over tidenes vinterolympiere.

Flest OL-medaljer uansett idrett har den amerikanske svømmeren Michael Phelps. Han står bokført med totalt 28. Ikke mindre enn 23 av dem er gull.

Bjørgen innledet Pyeongchang-OL med sølv på 15 kilometer fellesstart med skibytte. Deretter fulgte bronse på 10 kilometer fri teknikk, før det ble gull på kvinnestafetten. Onsdag ble det bronse igjen.

Medaljedryss

37-åringen tok sin aller første OL-medalje for 16 år siden i Salt Lake City. Der ble det norsk sølv på stafetten med Bjørgen på tredje etappe. Én sølvmedalje ble også fangsten i Torino fire år senere. Den kom på 10 kilometer klassisk.

Siden har langrennsdronningen fra Rognes vært en medaljegarantist i olympisk sammenheng.

OL i Vancouver i 2010 endte med fem medaljer, tre av dem i gull. I Sotsji for fire år siden var gullfangsten nøyaktig den samme, og så langt i Pyeongchang har hun plusset på med nye fire medaljer.

(©NTB)

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært