Meny

Biskop: UDI har for dårlig kunnskapsnivå i konvertittsaker

Tidligere biskop i Sør-Hålogoland, Tor Berger Jørgensen, er kritisk til kunnskapsnivået i UDI i konvertittsaker, altså når asylsøkere hevder de har byttet tro. Foto: Erik Veigård / SCANPIX . Foto: NTB scanpix
Utlendingsdirektoratet ga asylsøker trekk fordi han ikke visste hvilken dag Jesus ble født. Men det var UDI som hadde feil, skriver Vårt Land.

Tidligere biskop i Sør-Hålogaland, Tor B. Jørgensen, karakteriserer saken som en skandale.

«Du forteller at kristne feirer jul 25.12, og angir dermed feil dato for Jesu fødsel.»

Setningen er hentet fra et avslag en ung afghaner har fått på oppholdstillatelse i Norge. Asylsøkeren påstår at han har blitt kristen etter at han kom til landet, og ber om beskyttelse fordi han frykter å bli forfulgt hvis han blir sendt tilbake til Afghanistan.

UDI bruker afghanerens manglende kunnskaper om de kristne høytidene som et moment som svekker hans troverdighet. Det er bare ett problem: Selv om vi i Norge starter feiringen på julaften, nemlig 24. desember, regnes 25. desember som selve fødselsdagen. Det er dermed saksbehandleren i UDI som tar feil, skriver Vårt Land.

Jørgensen, har engasjert seg i saker der asylsøkere hevder å ha byttet tro. Han karakteriserer UDIs kunnskapsnivå i en fersk konvertittsak som «pinlig» og som en «skandale»

– Det er skremmende at slike feil begås i en sammenheng som dette, skriver han i et brev til UDI.

UDI er ikke løst fra taushetsplikten, og kan derfor ikke kommentere selve saken. I en generell kommentar skriver UDI at de alltid gjør en helhetsvurdering av en rekke momenter, herunder kunnskap om kristendommen.

– Intervjuer i konvertittsaker og saksbehandlingen av disse er krevende, og det er de siste årene gjennomført tiltak for å heve kompetansen i utlendingsforvaltningen på dette området, skriver Dag Bærvahr, fagsjef i Asylavdelingen i UDI.

(©NTB)

Populært