Måling: To av tre amerikanere støtter strengere våpenlover

Diego Pfeiffer, en elev fra skolen i Florida hvor 17 mennesker ble drept i forrige uke, snakker til støttespillere og pressefolk på en annen videregående skole i delstaten denne uken. Medelevene Sophie Whitney (t.v.) og Sarah Chadwick står sammen med Pfeiffer. Foto: AP/NTB scanpix
Diego Pfeiffer, en elev fra skolen i Florida hvor 17 mennesker ble drept i forrige uke, snakker til støttespillere og pressefolk på en annen videregående skole i delstaten denne uken. Medelevene Sophie Whitney (t.v.) og Sarah Chadwick står sammen med Pfeiffer. Foto: AP/NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Rekordmange amerikanere ønsker strengere våpenlover etter skolemassakren i Florida. To av tre sier de vil skjerpe lovgivingen, viser en ny måling. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Mens 66 prosent av de spurte er for strengere lover, sier 31 prosent at de er imot, viser målingen fra Quinnipiac University.

Universitetet skriver at oppslutningen om å skjerpe lovverket er den høyeste siden det begynte med disse målingene i 2008.

Undersøkelsen viser også at 50 prosent av våpeneierne vil ha en skjerping av våpenlovene, mens 44 prosent sier de er imot.

Samtidig svarer hele 97 prosent at de støtter en grundigere bakgrunnssjekk av alle som kjøper våpen.

Ikke uberørt

– Hvis du tror at amerikanere flest er uberørt av masseskytinger, så må du tro om igjen, sier Tim Malloy, assisterende direktør for gallupundersøkelser ved universitetet.

– Støtten til strengere våpenlover har steget med 19 prosentpoeng på litt over to år, sier Malloy og viser til at det i desember 2015 var 47 prosent som sa at de ønsket strengere våpenlover.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Bakgrunnstallene viser imidlertid at det er klar forskjell på partiene. Mens 86 prosent av demokrater støtter strengere våpenlover, er det bare 34 prosent av republikanerne som gjør det.

Ingen vedtak i Kongressen

Et flertall av amerikanerne har lenge ønsket iallfall noen innstramminger, selv om et klart flertall støtter retten til å ha våpen, enten det er til jakt, til sport eller til selvforsvar.

Men selv om amerikanere flest ønsker strengere lover, som for eksempel bedre bakgrunnssjekk av kjøpere, forbud mot halvautomatiske våpen eller andre innstramminger, har det vist seg nesten umulig å få noe vedtatt i Kongressen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Under president Bill Clinton ble det innført et forbud mot det halvautomatiske geværet AR-15, men det forbudet utløp i 2004 uten at demokratene greide å hindre det. Selv etter skytingen i Sandy Hook der 20 småbarn ble drept, kokte alle forsøk på innstramminger i Kongressen bort i kålen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Millioner fra NRA

Det skyldes ikke minst at den mektige våpenorganisasjonen National Rifle Association (NRA) gir millionstøtte til politikere som er imot å stramme inn våpenlovene. NRA støttet Donald Trumps valgkamp med 30 millioner dollar.

Etter skytingen i Parkland sa for eksempel republikanernes leder i Representantenes hus, Paul Ryan, som får stor støtte fra NRA, at det ikke er rett tid til å krangle om våpenlover, mens senator Marco Rubio, som også støttes av NRA. sa at våpenlover alene ikke vil hindre skyteepisoder.

Ryan er den som får mest støtte fra NRA i Representantenes hus. Ifølge Politico fikk han over 170.000 dollar ved forrige valg.

Over halvparten av medlemmene i Representantenes hus fikk støtte fra NRA under valgkampen i 2016. Nesten alt – 6 millioner dollar – gikk til republikanske kandidater, og bare ni demokrater fikk støtte, til sammen 106.000 dollar.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Raseri

Skoleelevene i Florida som overlevde skytingen, har nå igangsatt en landsomfattende kampanje som har utløst demonstrasjoner og rasende konfrontasjoner med republikanske politikere over hele USA.,

Onsdag var et hundretall av dem i delstatens hovedstad Tallahassee for å kreve at delstatsforsamlingen strammer inn på våpenlovene, og en av politikerne de har som mål å påvirke, er Floridas senator Marco Rubio.

Men allerede før møtet med delstatsforsamlingen fikk de en kalddusj, da et flertall på 71 mot 36 i den republikansk-kontrollerte forsamlingen stemte imot et forbud mot halvautomatiske geværer. .