Russland anklages for å stå bak løsepengevirus

Illustrasjonsfoto: Thomas Winje Øijord / NTB scanpix
Illustrasjonsfoto: Thomas Winje Øijord / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Storbritannia anklager det russiske militæret for å stå bak fjorårets NotPetya-dataangrep. Russerne benekter anklagene fullstendig.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Den britiske regjeringen vurderer at det er den russiske regjeringen, eller mer spesifikt det russiske militæret, som var ansvarlig for det ødeleggende NotPetya-angrepet i juni 2017, sier Tariq Ahmad, statssekretær i det britiske utenriksdepartementet.

Løsepengeviruset rammet tusenvis av datamaskiner rundt om i verden, og påvirket spesielt store multinasjonale bedrifter og kritisk infrastruktur. Russiske Rosneft, danske Møller-Mærsk, amerikanske Merck, franske Saint-Gobain og britiske WPP var blant selskapene det gikk verst utover.

Ukraina var imidlertid enkeltlandet som ble hardest rammet, med flere banker slått ut etter det myndighetene kalte «et angrep uten sidestykke».

–Angrepet ble maskert som et kriminelt vågestykke, men hensikten var i prinsippet å skape forstyrrelse. Storbritannia og dets allierte vil ikke tolerere ondsinnet cyberaktivitet, heter det fra britisk UD.

Kort tid etter anklagen fra Storbritannia torsdag rykket Russland ut og benektet at de er involvert.

–Vi benekter kategorisk slike anklager. Vi anser dem som grunnløse og uten substans. Dette er ingenting annet enn en fortsettelse av en russofobisk kampanje som ikke er basert på noen form for bevis, sier Dmitrij Peskov, talsmann for Russlands president Vladimir Putin.

NotPetya-angrepet fulgte det mer omfattende løsepenge-angrepet WannaCry, som rammet over 200.000 datamaskiner i 150 land.

Personvernpolicy