DN: Stortingets byggesprekk øker med en halv milliard

Styringen med byggeprosjekt er blitt kritisert av Riksrevisjonen så vel som av Stortinget selv. Nå later det til at overskridelsene øker ytterligere.
Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
Styringen med byggeprosjekt er blitt kritisert av Riksrevisjonen så vel som av Stortinget selv. Nå later det til at overskridelsene øker ytterligere. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Sluttsummen for Stortingets byggeprosjekt kan bli så høy som 2,3 milliarder kroner, ifølge Dagens Næringsliv. Torsdag var presidentskapet i møter om saken.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Flere kilder avisen har snakket med, bekrefter at den siste overskridelsen i det sterkt kritiserte byggeprosjektet trolig ender på mer enn en halv milliard kroner.

Oppdaterte kostnadsanslag og risikoanalyser skal ha blitt lagt fram under møter mellom presidentskapet, stortingsdirektør Ida Børresen og prosjektledelsen torsdag.

Det er ventet at stortingspresident Olemic Thommessen (H) og trolig Børresen vil legge fram en ny kostnadsoversikt i et pressemøte senere i dag. Tidspunktet for dette er ikke kjent, men i morges var det antydet at orienteringen ville finne sted i formiddag.

Ber om informasjon

– Dersom det kommer nye overskridelser nå som vi akkurat har godkjent budsjettet, er det svært alvorlig, sier SVs fungerende parlamentariske leder Kari Elisabeth Kaski til DN.

Hun mener stortingspresident Olemic Thommessen (H) på nytt må redegjøre for Stortinget om utviklingen i byggeprosjektet, som blant annet omfatter rehabilitering av nabogården til Stortinget, en underjordisk tunnel og et nytt postmottak.

For tre år siden var det anslått at prosjektet ville koste 1,1 milliarder. Året etter, i 2016, ble anslaget økt til 1,8 milliarder, og nå ligger det an til enda en justering, skrev Dagens Næringsliv tirsdag.

Da opererte avisen med et anslag på 2 milliarder kroner, men nå kan det altså se ut til at sluttsummen blir enda større.

Varslet endringer

Som siste taler i debatten om nysalderingen av statsbudsjettet for 2017 grep stortingspresidenten selv ordet i Stortinget 20. desember i fjor.

Han viste til at Stortinget har stevnet rådgivningsselskapet Multiconsult, samtidig som han varslet en endring i måten slike byggesaker håndteres på.

– Presidentskapet er opptatt av at vi skal ta lærdom av dette prosjektet i framtidige byggesaker, sa Thommessen.

Tydeligere formalisering av roller og ansvar mellom Stortingets ulike organer og en løsning der Statsbygg bistår i større byggeprosjekter, ventes å være blant anbefalingene fra en arbeidsgruppe som er nedsatt av Stortinget.

Så vel Riksrevisjonen som Stortinget selv har kritisert styringen med byggeprosjektet, som ble innledet mens Aps Dag Terje Andersen var stortingspresident.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært