Stjernekusker på sykehus

Travtrener Tom Erik Solberg har innfunnet seg med at han må leve med smerter etter brudd i korsryggen og kollaps i en ryggvirvel. Foto: Arild Hansen / Equus / NTB scanpix
Travtrener Tom Erik Solberg har innfunnet seg med at han må leve med smerter etter brudd i korsryggen og kollaps i en ryggvirvel. Foto: Arild Hansen / Equus / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

2018 har vært et ulykkesår for norske toppkusker. Tre av dem har havnet på sykehus på under en måned.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Verdensrekordholder Per Oleg Midtfjeld (1776 seirer) pådro seg et dobbelt brudd i ankelen etter å ha kollidert med en annen ekvipasje. V75-mesteren Tom Erik Solberg (1940 seirer) har vært ute i fire uker med ødelagt ryggvirvel og brudd i korsryggen, og Norges suverene trenerchampion Frode Hamre (1931 seirer) ble kjørt til sykehus sist lørdag etter å ha blitt påkjørt under V75-omgangen på Forus.

I tillegg brakk Cato Antonsen (3408 seirer) hånden og er ute på ubestemt tid.

Alltid smerter

– Det er et risikoyrke, sier Tom Erik Solberg til Equus. Det har han fått kjenne på kroppen. To uhell i trening og to ulykker i løp har ført til ødelagt håndledd, brukket bryst- og kragebein, brudd i korsryggen og kollapset ryggvirvel.

– Jeg har innfunnet meg med at jeg alltid kommer til å ha smerter i ryggen. Ryggbruddet gror, men ryggvirvelen vil forbli ødelagt. Håndleddet er også en utfordring og har gjort at jeg kjører færre løp enn før, forklarer Solberg, som fryktet det verste da han ble skadd under intervalltrening med en stallhest 12. januar.

– Hesten ble uregjerlig, brøt ut og hoppet over en brøytekant. Jeg ble skutt ut av sulkyen og fikk til et «Lundby-svev». Uten telemarknedslag. Jeg forsto med en gang at noe var ødelagt, men ble rolig da jeg hadde følelse i tærne. Da var jeg i alle fall ikke blitt lam, sier Solberg, som håper å være på plass i sulkyen om 14 dager.

Dobbelt brudd

Det er ikke Per Oleg Midtfjeld, som pådro seg et komplisert dobbelt brudd i ankelen etter å ha blitt kastet ut av sulkyen. To operasjoner etterpå er han tilbake bak rattet, men ikke tømmene. Det blir ingen retur til sulkyen før tidligst i slutten av mars, etter planen bak verdensrekordholderen Ferrari B.R.

– Det går bra med både meg og hesten. Vi er begge i trening, og Ferrari B.R. kommer til å avlegge årsdebut i mars/april, forhåpentligvis med meg som kusk. Jeg har ingen plan B, sier Midtfjeld til Equus.

Frode Hamre pådro seg indre blødninger i milt og nyrer og måtte feire 54-årsdagen på sykehus, men har sluppet unna alvorlige skader. Tidligere er han operert i ryggen etter en dramatisk styrt. Hamre håper å kunne kjøre løp i slutten av neste uke.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært