Svindal-gull for historiebøkene

Aksel Lund Svindal slapp jubelen løs etter utforgullet. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
Aksel Lund Svindal slapp jubelen løs etter utforgullet. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Aksel Lund Svindal ble tidenes eldste OL-vinner i alpint da han tok Norges første olympiske utforgull gjennom tidene.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Romerikingen var 35 år og 51 dager gammel da han torsdag suste ned til en av karrierens største triumfer i Pyeongchang. Det gir han en ekstra plass i historiebøkene.

Den gamle aldersrekorden tilhørte østerrikske Mario Matt. Han vant slalåmrennet i Sotsji for fire år siden i en alder av 34 år og 319 dager.

På plassen bak Matt følger Kjetil André Aamodt. Han hadde også passert 34 år med god margin da han vant super-G-rennet i Torino i 2006.

Første med tre gull

Videre nedover lista følger østerrikerne Stephan Eberharter og Michaela Dorfmeister. Begge var 32 år da de tok OL-gull i henholdsvis 2002 og 2006.

Den eldste alpinisten som har tatt medalje i et OL, er for øvrig amerikanske Bode Miller. Han var 36 år og 127 dager da han ble bronsevinner i super-G under vinterlekene i Sotsji.

Den rekorden slår ikke Svindal i dette OL. Romerikingen er derimot den første alpinisten som tar tre internasjonale mesterskapsgull i utfor. Romerikingen ble verdensmester i disiplinen både i 2007 og 2013.

Svindal og Dorfmeister

Ved siden av Aksel Lund Svindal er Kjetil André Aamodt den eneste norske alpinisten gjennom historien som har mer enn ett OL-gull.

Torsdagens seierherre er for øvrig den andre alpinisten i historien som sikrer seg OL-gull i begge de to fartsdisiplinene super-G og utfor. Svindal vant super-G i Vancouver i 2010.

Den eneste andre alpinisten som har maktet det samme, er nevnte Michaela Dorfmeister. Hun vant begge gullene i Torino i 2006.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært