Irak får langt mindre til gjenoppbygging enn håpet

Irak har bedt omverdenen om 700 milliarder kroner i støtte til gjenoppbygging, men verden til å bidra er mindre enn irakiske myndigheter hadde håpet. Foto: AP / NTB scanpix
Irak har bedt omverdenen om 700 milliarder kroner i støtte til gjenoppbygging, men verden til å bidra er mindre enn irakiske myndigheter hadde håpet. Foto: AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Milliardene satt løst under giverlandskonferansen for Irak onsdag, men landet får langt fra det de har bedt om til gjenoppbygging. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Iraks planleggingsminister Salman al-Jumaili opplyste tidligere i uka at landet trenger drøyt 700 milliarder kroner til gjenoppbygging etter krigen mot IS.

Under giverlandskonferansen i Kuwait onsdag kom det løfter om rundt 102 milliarder kroner i bistand og lån, eller under 15 prosent av det Irak mener trengs.

Tyrkia lovet nærmere 40 milliarder kroner, mens emiren av Kuwait lovet rundt 8 milliarder kroner i investeringer og like mye i lån.

Håpet på mer

Qatar lovet også nærmere 8 milliarder kroner, mens Saudi-Arabia og det Kuwait-baserte Arab Fund lover å bidra med nærmere 12 milliarder kroner hver.

De forente arabiske emirater vil bidra med 4 milliarder kroner, og det samme vil Den islamske utviklingsbanken.

Tyskland lover nærmere 5 milliarder kroner, mens EU vil bidra med i underkant av 4 milliarder kroner.

Bidragene var på langt nær så store som Irak hadde håpet, og enkelte har påpekt at landet selv har store ressurser. Irak er OPECs nest største oljeprodusent og sitter også på verdens femte største kjente oljereserve.

Amerikansk skepsis

USA har de siste ni årene bidratt med over 470 milliarder kroner, eller nærmere 120 millioner kroner dagen til gjenoppbygging av Irak.

Nærmere 200 milliarder kroner av den amerikanske bistanden har gått til å bygge opp irakiske sikkerhetsstyrker, som likevel ble overkjørt av den ytterliggående islamistgruppa IS i 2014.

USA har også konstatert at milliarder av amerikanske bistandskroner har forsvunnet i korrupsjon og sløsing i Irak, noe som har bidratt til president Donald Trumps skepsis.

USA har likevel lovet å bidra med nærmere 24 milliarder kroner i lån og lånegarantier de kommende årene gjennom amerikanske selskaper som vil investere i landet.

Norsk støtte

Norge bidrar i år med 350 millioner kroner til Irak, opplyser utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H), som deltok på giverlandskonferansen i Kuwait by onsdag.

– Av dette går 240 millioner kroner til stabiliserende og sårbarhetsreduserende tiltak. Dette er en økning på 20 prosent fra i fjor. Videre går 110 millioner kroner til blant annet utdanning, vann- og sanitærtjenester og beskyttelsestiltak for internt fordrevne personer, utsatt lokalbefolkning og syriske flyktninger i Irak, sier hun.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært