FN frykter masseretur av flyktninger til Afghanistan

FN frykter masseretur av afghanske flyktninger fra Pakistan. I hjemlandet venter det utrygge og uverdige forhold for mange av dem. Illustrasjonsfoto: AP / NTB scanpix
FN frykter masseretur av afghanske flyktninger fra Pakistan. I hjemlandet venter det utrygge og uverdige forhold for mange av dem. Illustrasjonsfoto: AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

FN frykter at økt spenning mellom USA og Pakistan vil føre til masseretur av flyktninger til Afghanistan.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

1,4 millioner afghanere er offisielt registrert som flyktninger i Pakistan, men det anslås at ytterligere 1 million afghanere oppholder seg i landet.

Mange av flyktningene har levd i Pakistan siden Sovjetunionen invaderte Afghanistan på 1970-tallet, eller er etterkommere av disse flyktningene.

Pakistanske myndigheter skjerpet nylig reglene for registrering, og en stor del av flyktningene risikerer nå tvangsretur til krigsherjede Afghanistan.

Overveldes

FN er dypt bekymret over dette og ruster seg for å ta imot flyktningene, men frykter at de vil bli overveldet.

– Vi har akkurat utvidet planene fra å gjelde 300.000 til 700.000, sier nestlederen for FNs operasjon i landet, Toby Lanzer.

– Vil blir ikke overrasket dersom det kommer enda flere, sier han.

USA kuttet nylig nærmere 8 milliarder kroner i militærhjelp til Pakistan, og president Donald Trump anklaget myndighetene der for å ha gjort landet til en frihavn for opprørere som truer sikkerheten i Afghanistan.

To uker senere kunngjorde pakistanske myndigheter at afghanske flyktninger må fornye oppholdstillatelsen hver 30. dag, noe som senere ble endret til hver 60. dag.

Utrygt

Pakistanske myndigheter har de siste årene gjort livet gradvis vanskeligere for de afghanske flyktningene, og bare i 2016 returnerte rundt 1 million flyktninger til hjemlandet.

Mange av dem som vendte hjem, lever fortsatt under utrygge og uverdige forhold i leire og provisoriske boliger i områder med krigshandlinger.

USAs generalinspektør for afghansk gjenoppbygging (SIGAR) konkluderte nylig med at Taliban har kontroll over, eller stor innflytelse i minst 50 prosent av Afghanistan. Andre anslår at opprørerne har grep om minst 70 prosent av landet.

Tvangsretur

Flyktninghjelpen mener at det i praksis er snakk om tvangsretur.

– Verdenssamfunnet har sviktet. Uten flyktningstatus står uregistrerte afghanske flyktninger uten beskyttelse. Som en konsekvens av dette føler mange seg presset til å returnere til en usikker fremtid i Afghanistan, der konfliktnivået forverrer seg for hver dag som går, konstaterte Flyktninghjelpens landdirektør Kate O’Rourke i april 2017.

– En giftig blanding av trusler om deportasjon og politiovergrep tvinger flyktningene til å dra hjem, slo Human Rights Watch fast.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært