Sivilombudsmannen bekymret over isolerte fanger i Ullersmo fengsel

Ullersmo Landsfengsel. Foto: NTB scanpix / Gunnar Lier
Ullersmo Landsfengsel. Foto: NTB scanpix / Gunnar Lier Foto: NTB scanpix

Etter et uanmeldt besøk ved Ullersmo er sivilombudsmann Aage Thor Falkanger bekymret for sikkerheten og for dem som sitter isolert i den strengeste avdelingen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Innsatte på isolasjon i Ullersmo sitter alene på cella i 23 timer eller mer i døgnet, har begrenset menneskelig kontakt og lever under kritikkverdige hygieniske forhold, skriver sivilombudsmannen i en fersk rapport.

Falkanger var med sitt kontor på inspeksjon i fengselet på Kløfta utenfor Oslo i slutten av august i fjor. Konklusjonen etter besøket er at sivilombudsmannen er svært bekymret.

– Med den kunnskapen som foreligger om isolasjon og risiko for selvmord, selvskading og utvikling av alvorlige psykiske lidelser, er jeg bekymret for ivaretakelsen av isolerte innsatte ved Ullersmo fengsel, sier Aage Thor Falkanger.

Praksisen for innlåsing er i strid med internasjonale anbefalinger. Den manglende oppfølgingen av de isolerte kan komme av for lav bemanning. Lav bemanning er også nevnt som en grunn til at mange innsatte i Ullersmo føler seg utrygge. I fellesområder og i det utendørs lufteområdet er det for liten tilstedeværelse av ansatte.

– Det er viktig at ledelsen sikrer at det er et tilstrekkelig antall ansatte på alle avdelinger, sier Aage Thor Falkanger.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært