Meny

Tyrkia og Hellas enige om å dempe konfliktnivået

Tyrkia og Hellas krangler om to skjær i Egeerhavet og gassutvinning utenfor Kypros, men de to land er nå enige om å dempe konfliktnivået. Denne mannen leser om striden i en avis i Nikosia på Kypros. Foto: AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hellas og Tyrkia er enige om å dempe konfliktnivået etter at et tyrkisk kystvaktskip med overlegg seilte inn i et gresk fartøy i Egeerhavet.

Ingen ble skadd da baugen på det tyrkiske kystvaktskipet natt til tirsdag traff det greske fartøyet i akterspeilet. Kollisjonen skjedde nær to skjær som begge land gjør krav på.

Også for en måned siden var det en mindre hendelse samme sted, men den greske marinen konkluderte da med at årsaken trolig var feilnavigering fra det tyrkiske fartøyets side.

Tirsdag ble den tyrkiske ambassadøren i Aten kalt inn på teppet i gresk UD, som protesterte mot Tyrkias «opptrapping og provoserende oppførsel».

Tyrkias statsminister Benali Yildirim diskuterte omstendighetene rundt kollisjonen i en telefonsamtale med sin greske motpart Alexis Tsipras, og de to statsministrene ble ifølge sine respektive kontorer enige om å dempe konfliktnivået.

Hindret borerigg

De to NATO-allierte nabolandene har tidligere nesten havnet i krig med hverandre som følge av de to skjærene, som er kjent som Imia eller Kardak.

Tyrkia og Hellas er for tiden også i konflikt om gassfelt utenfor Kypros, som har vært delt i en sørlig gresk-kypriotisk og en nordlig tyrkisk-kypriotisk del siden 1974.

Tyrkiske marinefartøy hindret mandag en borerigg fra det italienske selskapet ENI fra å ta seg fram til et gassfelt sørøst for Kypros.

Erdogan advarer

Tyrkia har flere ganger markert motstand mot olje- og gassutvinning på greskkypriotisk side, og Saipem-riggen ligger nå for anker rundt 50 kilometer fra gassfeltet.

– De opportunistiske forsøkene på gassutvinning utenfor Kypros og rundt skjær i Egeerhavet, har ikke gått oss hus forbi, sa Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan tirsdag.

– Vi advarer dem som går for langt og som feilberegner når det gjelder Kypros og Egeerhavet, la han til.

(©NTB)

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært