Amerikansk etterretning: Årets valg truet av russisk innblanding

FBI-sjef Christopher Wray t.v. og nasjonal etterretningsdirektør Dan Coats ankommer Senatet for å delta i en høring. Foto: Andrew Harnik / AP / NTB scanpix
FBI-sjef Christopher Wray t.v. og nasjonal etterretningsdirektør Dan Coats ankommer Senatet for å delta i en høring. Foto: Andrew Harnik / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

USAs etterretningstopper sier at de russiske forsøkene på å påvirke amerikansk politikk fortsatt pågår, og at de utgjør en trussel mot mellomvalget i november.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Lederne for CIA, FBI, NSA og tre andre amerikanske etterretningsorganisasjoner er samstemmige i sin oppfatning av at Russland gjør like mye for å skade amerikansk politikk som i 2016.

– Ikke i noen deler av samfunnet har vi sett bevis for noen betydelig endring i russernes atferd, framholder USAs nasjonale etterretningssjef Dan Coats.

– Vi har allerede sett russisk aktivitet og intensjoner om å forsøke å påvirke det neste valget, advarer CIA-sjef Mike Pompeo, og NSA-sjef Michael Rogers har ingen tro på at den russiske innblandingen kommer til å endre seg eller stanse.

Uttalelsene ble gitt under en høring i Senatet om de største truslene mot USA.

Propaganda og «falske nyheter»

Amerikansk etterretning konkluderte i fjor med at russiske myndigheter sto bak en omfattende kampanje for å hjelpe Donald Trump og motarbeide Hillary Clinton i valgkampen i 2016. Kampanjen skal ha omfattet hacking, lekkasjer og spredning av «falske nyheter» på sosiale medier.

– Vi forventer at Russland fortsetter å bruke propaganda, sosiale medier og talsmenn for å forsøke å påvirke valget, heter det fra etterretningstjenesten.

Over ett år etter at Russlands påståtte innblanding i valget ble kjent, har ikke etterretningstjenesten kunnet si noe om hvordan de skal bekjempe dette eller hvordan Moskva eventuelt bør straffes.

Jobber sammen mot Russland

Ingen ville svare direkte på et spørsmål fra den demokratiske senatoren Jack Reed om Trump har bedt dem om tiltak.

– Men vi har en betydelig innsats som jobber for å hindre russisk innblanding. Det er ikke bare vår innsats, det er absolutt alle etterretningsorganisasjonenes innsats, sa CIA-sjefen uten å ville røpe detaljer om hvordan de jobber.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært