Ungt palestinsk ikon for israelsk militærdomstol

17 år gamle Ahed Tamimi, som er blitt et ikon i palestinernes kamp for frihet, har sittet i israelsk fangenskap siden desember. Tirsdag åpner rettssaken mot henne i en israelsk militærdomstol. Foto: AP / NTB scanpix
17 år gamle Ahed Tamimi, som er blitt et ikon i palestinernes kamp for frihet, har sittet i israelsk fangenskap siden desember. Tirsdag åpner rettssaken mot henne i en israelsk militærdomstol. Foto: AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

En israelsk militærdomstol skal bak lukkede dører avgjøre skjebnen til 17 år gamle Ahed Tamimi, som er blitt et ikon i palestinernes kamp mot okkupasjon.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tamimi ble tatt til fange av israelske soldater som stormet familiens hjem natt til 19. desember. Fire dager tidligere ble hun filmet mens hun skjelte ut, dyttet og slo til en soldat som hadde tatt seg inn på familiens gårdsplass i Nabi Saleh på den okkuperte Vestbredden.

Filmen ble senere delt på sosiale medier, og jenta ble raskt et ikon for palestinere og andre som hyller hennes mot.

For to uker siden fylte Ahed Tamimi 17 år bak fengselsmurene, og tirsdag morgen åpnet saken mot henne og moren bak lukkede dører ved en israelsk militærdomstol i Ofer-fengselet på Vestbredden.

Omfattende tiltale

Tiltalen er omfattende. Tenåringen anklages blant annet for overfall og steinkasting mot israelske soldater samt for å ha framsatt trusler og hindret soldatene i å utføre oppdrag.

Tamimis mor Nariman er tiltalt for å ha oppmuntret til vold ved å filme hendelsen 15. desember og legge opptaket ut på Facebook.

Rettssaken mot de to skulle etter planen ha åpnet 31. januar, men ble utsatt, først til 6. februar og deretter til 13. februar. Den ventes å pågå i flere måneder.

Internasjonal kritikk

Israels behandling av Tamimi har vakt internasjonale reaksjoner og blant annet resultert i kritikk fra FNs høykommissær for menneskerettigheter.

EU har uttrykt generell bekymring for Israels fengslinger av mindreårige som Tamimi, og Amnesty International har krevd henne løslatt.

– Ahed Tamimi har ikke gjort noe som kan rettferdiggjøre fengslingen av en 16 år gammel jente, slo Magdalena Mughrabi i Amnesty fast i forrige måned.

Brutal undertrykking

Rettssaken mot Tamimi «avdekker de israelske myndighetenes diskriminerende behandling av palestinske barn som tør å stå opp mot en pågående og ofte brutal undertrykking fra en okkupasjonsstyrke», mener Mughrabi.

Blir 17-åringen funnet skyldig, risikerer hun å måtte dele skjebne med over 300 andre mindreårige palestinere som for tiden soner dommer i israelsk fangenskap.

Norge er blant de land som har kritisert Israels fengsling av mindreårige, noe tidligere utenriksminister Børge Brende (H) blant annet gjorde under et besøk i landet.

– Et klart brudd på internasjonale konvensjoner, slo han fast i 2013.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært